В периода 26 - 28 август в село Боженица ще се проведе петото издание на Пленер в Боженица - изкуство край реката. Събитието ще събере на едно място майстори на художествените занаяти от различни краища на страната.


“Това е нашият начин да подкрепим инициативата за облагородяване на едно от красивите места край реката. И този път отново ще работим с глина, ще правим скулптури от дърво, ще рисуваме и ще си направим лятно кино“, съобщават главните организатори Екатерина Костадинова - майстор-художествена керамика и стъкло, и Димитър Христов - майстор-дърворезба - създадетли на Ателие Боженица.


Входът е свободен и участието е безплатно!


В рамките на Пленера ще се състои изложба на открито с Бусинска керамика, картини, текстилни кукли и дърворезба.


Всеки посетител ще може да опита да си извае съд на грънчарско колело с помощта на гостите от "Бусинска сръчкотилница". Те ще запознаят присъстващите с една от най-старите керамични школи у нас – Бусинската, ще представят и старите майстори, направили със своите творения школата известна. 


В Бусинци е било първото училище за керамика, открито през 19 век.  Някога в този грънчарски център са се въртяли над 300 колела, сътворявайки красиви форми в изчистени, земни тонове. 


Друг гост на събитието ще бъде майстор Алексей Алексиев от София, който е известен с това, че вдъхва живот на мъртви дървета, преобразявайки ги в скулптури. 


С Димитър Христов от Ателие Боженица ще можете да пробвате как се работи с длето. A майсторката на кукли Румяна Йорданова ще покаже как се изработват аксесоари и мебели от картон, както и играчки от рециклирани материали.


В първата от киновечерите край реката, на 26.08.2022 (петък), от 20:45 ч., присъстващите ще имат възможност да гледат филма  @MonkeyMovie на сценариста, режисьора и продуцента Димитър Коцев-Шошо.


Филмът е отличен с наградата на публиката на „София Филм Фест“ през 2016 година и се разказва за Ива (Радина Боршош) и Мая (Александра Костова), които имат общ баща Андрей (Юлиян Вергов). Лутайки се из емоционалните амплитуди на тинейджърството, фантазиите и страховете си, двете момичета оцеляват, всяка по свои правила.


Филмът достига до нас с любезното съдействие @DimitarKotzevShosho!


Във втората киновечер край реката, на 27.08.2022 (събота), от 20:45 ч., ще гостува @sofiaiff с филма на режисьора Стефан Командарев и продуцента Стефан Китанов – „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, копродукция на България, Германия, Словения и Унгария, с музиката на Стефан Вълдобрев. Кинолентата, излязла през 2008 г., разказва историята на едно момче, Алекс, което с помощта на своя дядо преоткрива света и се опитва да намери себе си след преживяна тежка катастрофа.


Организаторите благодарят на Международен София филм фест за предоставянето на филма.


Пленерът се организира от Ателие Боженица, фондация "Боженица" и с любезното съдействие на Община Ботевград.