Коледна елха, грейнали детски личица, изпълнени с вълнение, усмихнати родители, нетърпеливи да се изявят на сцената деца и ученици, вълшебни коледни звуци и магично усещане, че предстои нещо красиво - такава беше атмосферата минути преди началото на  съвместното коледно тържество на ОУ "Васил Левски" и ДГ "Зора" в Новачене.


И тази година талантливите деца на селото показаха, че българските традиции, свързани с един от най- светлите християнски празници - Коледа, са живи.  С много ентусиазъм и усмивки децата пресъздадоха част от тях. Песните, танците и стихотворенията, развълнуваха всички присъстващи. Не мина и без традиционните коледари.


Гости на тържеството бяха: Катя Петрова – кмет на село Новачене, Каролина Маринова - директор на Център за подкрепа за личностно развитие - Ботевград, Димитрина Лалова – секретар на читалище „Правда“ 1905, с. Новачене, Радослав Маринов - фоторепортер на botevgrad.com,  родители, баби и дядовци.


В своето празнично обръщение Здравко Спасов – директор на ОУ “Васил Левски“,  пожела на  децата и учениците  да бъдат много здрави, успешно да  усвояват знания и умения, които ще са им необходими, за да успяват в живота. Той благодари на учителите и непедагогическия персонал от двете образователни институции за всеотдайната им работа в името на децата на Новачене, както и на родителите им за сътрудничеството.


Наградени бяха победителите в традиционния конкурс за най-хубава коледна рисунка, организиран в училището: Дафина Кръстева, Цветан Петков, Велислав Цветанов, Гергина Кирилова, Диана Дилова, Георги Костов и Стефани Дилова. Връчвайки наградите, директорът на ДГ „Зора“ Любомира Василева пожела на всички деца и ученици много здраве, радост и късмет.


Кметът на село Новачене Катя Петрова награди отличените в конкурса за най-добре украсена коледна класна стая - това са учениците от 4-ти, 2-ри и 3-ти клас. В своето обръщение тя изрази надеждата, че и в бъдеще двете учебни заведения ще работят в синхрон в името на най-малките жители на селото .


Дядо Коледа и Снежанка поднесоха заслужени подаръци на децата Празненството завърши  с аниматори, които  забавляваха всички празнуващи.