За момента част от разрушената инфраструктура от наводненията в село Гурково е почистена. Не са предприети действия по възстановяване, тъй като се очаква решение на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Общо седем заявления са подадени за населените места в Ботевградска община, пострадали от наводненията през юни тази година. На около 150 000 лева са оценени щетите в село Гурково. По информация от вчера, комисията ще заседава следващата седмица. Имам уверение, че тези пари ще бъдат отпуснати. Това съобщи кандидатът за кмет на Ботевград Иван Гавалюгов по време на днешната предизборна среща в Гурково. Той пое ангажимент пред хората, че улиците няма да бъдат оставени в този вид, в който са сега, в случай, че Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане откаже необходимото финансиране. 


“Както в другите села, така и в Гурково ще продължи изграждането на канализация. Успяхме да изпълним канализация по ул. “Череша“ изцяло. В момента текат довършителни работи по три улици в селото – “Синчец“, “Зора“ и “Градина“. След като решим проблемите с подземната инфраструктура, ще се извърши и цялостно асфалтиране на улиците, каза Иван Гавалюгов. –Уверявам ви, че ще дойде редът на всеки един проблем, не може да стане наведнъж“, допълни той.


По отношение на водоснабдяването, кандидатът за кмет на общината обърна внимание, че са подменени няколко довеждащи водопровода до селото. “През това лято не сте имали режим. Ако е имало някакъв недостиг на вода, то е било не заради липса на вода, а поради други причини. Основно през лятото водата идва в Гурково от Литаково, а тя е от язовир “Бебреш“. Имаше някои проблеми, бяха се накачили разни имоти и абонати по водопровода, отделно в полето имаше аварирали участъци. Мисля, че тези периоди са зад гърба ни. Трябва поетапно да подменяме и амортизираната водопреносна мрежа в селото“,  обясни Иван Гавалюгов. 


Той пое ангажимент за довършване на ремонта на църквата и за благоустрояване на центъра на селото. 


По време на предизборната среща стана дума за бившия дом за деца, лишени от родителски грижи, в Гурково. “Бавно се случват нещата. По последна информация организацията, на която Общината предостави сградата за срок от десет години, преговаря с банкова институция за отпускане на кредит, тъй като проектът за изграждане на дом за възрастни хора , който е спечелила, финансира само 50% от инвестицията. Хората не са се отказали. Предвижда се построяването на една нова част към сградата“, обясни Иван Гавалюгов. Той изрази надежда реализацията на проекта да започне в най-скоро време. 


МИР Ботевград участва с  №63 в бюлетината за Местните избори на 29 октомври 2023 год.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!