Кандидатът за кмет на Ботевград Иван Гавалюгов се срещна днес с жители на село Новачене. Заедно с него бяха кандидатът за кмет на селото Иван Манчев и кандидатите за общински съветници Иван Димитров, който също е от Новачене, Тихомир Найденов и Еленко Иванов - кандидат за втори кметски мандат на село Трудовец. 


В началото на предизборната среща Иван Гавалюгов запозна присъстващите жители на Новачене с по-важните проекти, които ще бъдат реализирани в населено място; цялостна подмяна на старото улично осветление с LED, за което има изготвен проекти сключен договор за финансиране с европейски средства; ремонт на читалището, което също е включено в проект; изграждане на бетоново корито на река Новаченка и възстановяване на малките мостове по нея; освежаване и поддържане на площадното пространство в селото; възстановяване на уличната настилка след извършената цялостна подмяна на водопроводната мрежа; подмяна на довеждащия водопровод от основния резервоар до селото, като това е ангажимент на ВиК; ремонт на оградата на църквата.


Кандидатът за кмет обърна специално внимание на училището. “Подменихме част от дограмата и направихме частичен ремонт, но има проект за цялостен ремонт на училището, за който ще търсим финансиране. Усилията ни ще продължат, държим всяко едно училище в общината да се запази, защото младите хора са бъдещето на всяко населено място. Едно от условията е добрата материална база, а другото – добрият учителски състав, а това вече зависи от директора на учебното заведение. Ние пряка намеса в този процес не можем да имаме. Искаме да запазим и развием това училище, не случайно говоря за материалната база“, каза Иван Гавалюгов. Той уведоми хората, че физкултурният салон, който не се използва от години заради лошата конструкция, ще бъде съборен. “Ще кандидатстваме по програма на Министерството на образованието и науката за финансиране на проект за нов физкултурен салон. Ако има хубав салон, той може да се използва не само за училищни, но и за извънкласни дейности, например за танци, посочи кандидатът за кмет на Ботевград. - За забавление на децата предвиждаме да увеличим броя на детските площадки в селото“, добави той. 


Редът и спокойствието в селото – това ще бъде един от основните приоритети на Иван Гавалюгов и неговия екип. “Новачене е едно от селата, от които се получават най-много сигнали за нарушения на обществения ред. Има възможност в селото да се подобрят нещата и със съдействието на местната власт, кметството, разбира се, на службата по обществен ред и сигурност. Нейни служители са се отзовавали на сигнали, успявали са да решат даден казус, но явно не по начин, по който нарушителите да разберат, че подобни действия се санкционират, и то сериозно“, обясни кандидатът за кмет на Ботевград и подчерта, че “редът и спокойствието са най-важните условия за по-добър и комфортен начин на живот на жителите на дадено населено място“. 


Иван Манчев – кандидатът за кмет на Новачене, е работил в системата на сигурността, бивш служител на МВР. Той заяви, че ще насочи усилията си в посока на сплотяване на хората в селото. А онези от тях, които са с активна гражданска позиция, ще имат възможност да участват в обществен съвет. “Има хора в селото, немалко, които, сигурен съм, ще откликнат. Те могат да помагат с идеи. Има програми, могат да се намерят и средства, въпросът е да има инициативи от страна на жителите на Новачене“, смята Иван Манчев. 


Кандидатът за общински съветник Иван Димитров – председател на земеделската кооперация в Новачене, обърна внимание на занемарена природата и сметищата в околността на населеното място. Той призова хората да бъдат добросъвестни и отговорни граждани, добавяйки: “Ако не се контролираме сами, няма кой друг да го направи.“. 


МИР - Ботевград ще участва с №63 в бюлетината на Местните избори на 29 октомври 2023 г.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!