“Врачеш заслужава по-добро управление. Ще се грижа за сигурността и реда, за чистота в селото. Това са дейности, които зависят само и единствено от селския кмет“, заяви по време на предизборната среща в Народно читалище “Събуждане“ Драгомир Григоровски – кандидат за кмет на село Врачеш, издигнат от гражданско движение МИР-Ботевград.


“На Врачеш му е нужeн такъв кмет, който да не говори много, а да работи. Драго е човекът, който може да свърши добра работа в село Врачеш. Разбира се, с подкрепата на Община Ботевград в мое лице, ако бъда избран за кмет, и най-вече с подкрепата на Общинския съвет“, заяви кандидатът за кмет на Ботевград Иван Гавалюгов в подкрепа на Драгомир Григоровски и допълни: "На жителите на Врачеш им трябва здрава ръка“. Драго, и в буквалния, и в преносния смисъл, има здрава ръка.“.


След представянето на кандидатската листа на МИР-Ботевград, Иван Гавалюгов припомни накратко какво е свършено във Врачеш през неговия втори мандат, като се спря на по-значимите проекти.


В следващите месеци Градският парк ще бъде свързан с велоалеята между Ботевград и Врачеш.


Основният проект, който се изпълнява във Врачеш, е за ремонт на главната улица “Трети март“. “Да, изпълнението се забави, но имаше редица причини за това. Трудно убедихме строителя да се захване с реализирането на проекта заради недостатъчния бюджет. Имаше и известно забавяне поради необходимостта да бъдат решени проблеми с водопреносната мрежа, подменихме близо два километра водопровод с над 150 сградни отклонения. По главната улица бе изградена липсващата канализация, в частта на ул. “Трети март“, покрай читалището, част от ул.“Патриарх Евтимий“, като този процес не е завършен. Извинявам се за неудобството, което Ви причинихме, но само след няколко седмици всички ще забравим за несгодите и пепелта и ще се радваме на един хубав, обновен път, който ще създаде допълнително самочувствие на врачежани“, каза Иван Гавалюгов пред присъстващите на предизборната среща.


Той уведоми хората, че започва асфалтополагането от спирка “Радовец“ по посока центъра на селото.   


Междувременно изцяло с общински средства е подменен водопровод и е извършено асфалтиране на част от улиците – “Витиня“,  “Шипка“ “Малчика“, “Кокиче“, “Дунав“, “Горски пътник“ и други.


Има избран изпълнител и вече се доставят материали за ремонт на останалата част от ул. “Витиня“ – от ул. “Александър Стамболийски“ до ул. “Славейков“, и на ул. “Славейков“ от ул. “Трети март“ до ул. “Христо Ботев“. Двете уличи ще бъдат ремонтирани по спечелен проект към Държавен фонд “Земеделие“. На дневен ред са ул. “Мургаш“, ул.“Горски пътник“ в участъка, в който няма водопровод и асфалт, и други.


В началото на този мандат завърши ремонтът на центъра на Врачеш. “Площадът е малък по площ, но красив. Остава той да бъде поддържан, което пряко зависи от кмета на селото“, подчерта кандидатът за кмет на Ботевград.


В селото бе изградено спортно игрище. Извършен е ремонт на терасата и дворното пространство на детската градина “Детелина“. 


През настоящата година е изградена нова отоплителна инсталация в големия салон на читалището. 


Пред присъстващите Иван Гавалюгов очерта и своите основни приоритети за развитието на Врачеш, а те са:


- Осигуряване на външно финансиране по проекта за подмяна на водопровода. Проектът предвижда водата да преминава през пречиствателна станция, а след това гравитачно да захрани домовете на жителите на Врачеш;г


- Ремонт на помещение в детската градина “Детелина“, като целта е сформиране на яслена група;


- Цялостен ремонт на НЧ “Събуждане 1895“, като за целта е изготвен проект, с който се кандидатства за финансиране по програма към Плана за възстановяване и устойчивост. Ще се използва по целесъобразност пространството зад читалището;


- Цялостна подмяна на уличното осветление по проект, включващ петте големи села. В момента тече процедура по избор на изпълнител. 


- Изграждане на мултифункционална сграда за жителите на селото на мястото на старата срутена сграда на ОУ “Васил Левски“; 


- Изграждане на нови детски площадки и спортни игрища в различни части на селото. 


- Надграждане на системата за видеонаблюдение.


Кандидатът за кмет на Ботевград Иван Гавалюгов обеща още, че ще работи за осигуряване на финансиране и по проекта за асфалтиране на пътя между Радовец и Врачешкия манастир.


По време на предизборната среща не бе подминат проблемът с електрозахранването на Врачеш. Спирането на тока е ежедневие, оплакаха се жители на селото. 


Според Иван Гавалюгов причината за този проблем, който датира от години, не е ВЕЦ “Бебреш“, тъй като от известно централата не работи, но въпреки това токът спира. 


По време на срещите с жители на селото и общинското ръководство, представители на електрическата компания изтъкнаха други причини – лошо почистване на трасета, далекопроводи, вятърът в гората, накланяне на дървета, спиране на далекопровод във връзка с почистване на трасета, припомни той. 


“Посоката, в която ще работим, е да поискаме подвързване на Врачеш към една от двете подстанции в Ботевград – тази, която е по-близо, намиращата се до Булгартрансгаз. Тогава можем да кажем, че Врачеш има надеждно електрозахранване. Това е частна инвестиция, която електроразпределителното дружество трябва да направи. Водили сме разговори в тази посока, но до момента нямаме твърдата увереност, че те са съгласни да вложат средства“, обясни Иван Гавалюгов. 


МИР Ботевград ще участва с №63 в бюлетината на Местните избори на 29 октомври 2023 г.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!