Предизборна среща в Литаково проведоха днес представителите на кандидатската листа на МИР – Ботевград – Иван Гавалюгов – кандидат за кмет на Ботевград, Еленко Иванов – кандидат за кмет на село Трудовец, Тихомир Найденов – кандидат за общински съветник и Георги Георгиев - кандидат за общински съветник от с. Литаково. Тя се състоя в пенсионерския клуб и бе открита от Георги Георгиев, който призова хората да гласуват на предстоящите местни избори. 


Иван Гавалюгов направи кратък отчет за изпълнените обекти  през изминалите четири години в Литаково и същевременно сподели с хората своите виждания какво още трябва да бъде направено в селото. Той акцентира върху проекта за цялостна подмяна на водопровода, който е една от най-значимите инвестиции в това населено място през изминалия мандат. “Останали са една или две отсечки от около 100-150 метра, които ще бъдат подменени още през следващите месеци. Те бяха останали извън проекта, тъй като имаше ограничение на финансирането“, обясни той и пое ангажимент още през следващата година, ако бъде избран за кмет на Ботевград, да започне поетапно асфалтиране на улиците в селото. По европейски проект, по който има вече сключен договор за финансиране, ще бъде извършен ремонт на тротоара по ул. “6-ти септември“ – от автогарата нагоре, ще се извърши и асфалтиране на отсечка от ул. “Боговина“  - от главната улица към с. Радотина.  


Кандидатът за кмет разясни ситуацията с пречиствателната станция за питейна вода в Литаково: “Водата, по някаква необяснима за мен причина, сезирал съм и съм коментирал с ВиК оператора, не преминава през пречиствателната станция, а е директно от резервоара, хлорира се и влиза във водопровода на селото. Каквото и да е техническата причина, Община Ботевград е изразила официално готовност да съдейства тя да бъде отстранена и пречиствателната станция да функционира, макар и без прословутите озониращи инсталации, които са ненужни и безполезни, и те не работят, откакто са монтирани. Не знам защо са преви, ни искам да го коментирал, но водата трябва да преминава през пясъчните филтри, тъй като вие ползвате предимно речните водохващания, а през лятото водите на язовир “Бебреш“, благодарение на което нямате режим и проблеми с водоснабдяването. Запознат съм, че по ул. “6-ти септември“ в горния край има ниско налягане в определени моменти, когато резервоарът не е пълен до горе. Имаме ясно техническо решение, което ВиК София включи в плановете си за тази година, но не го реализира.“.


Друг ремонтиран обект е сградата на Кметството. По проект на Държавен фонд “Земеделие“ бяха осигурени средства за саниране на сградата. Отделно от това, изцяло с общински средства, беше извършен ремонт на почти всички помещения. 


През изминалия мандат беше изградена нова сграда на детската градина в селото. “Успяхме да защитим проект пред Министерството на образованието и науката. Сумата, която осигурихме, е малко над 200 000 лева. В момента има една модерна функционираща нова сграда, в която се помещава яслената група на детската градина в Литаково. Отделно направихме ремонт и на самата основна сграда на детското заведение. Остава да подменим детските съоръжения и да ремонтираме двора, така че да има напълно завършен модернизиран вид“, обясни Иван Гавалюгов. 


Има подготвен проект, с който ще се кандидатства  за ремонт на ОУ “Васил Левски“, но ако не успеем да осигурим по някоя програма, ще заделим средства от общинския бюджет. “Грижата, ангажиментът ни към всички училища на територията на общината си остава. И вие ще имате възможност да го видите и да се убедите“, каза кандидатът за кмет на Ботевград. 


Наскоро в Литаково беше открито  ново модерно спортно игрище. “Възприели сме принципа, че трябва да има подходящи условия за спорт и игри на децата във всяко населено място. Създаваме ги и в Литаково. И съвсем не сме приключили. В съседството на игрището има детска площадка, която до няколко дни, тъй като е дълъг процесът от заявка до производство на детските съоръжения, ще бъде оборудвана. Желанието ни в бъдеще е да увеличим броя на детските и спортните площадки във всяко населено място“, пое ангажимент Иван Гавалюгов. 


Той припомни, че със средства на общината бе ремонтиран покривът на младежкия център до автогарата в селото, а с финансиране по европейска програма беше извършен ремонт на самата сграда. В нея ще могат да се развиват различни младежки дейности.


Кандидат-кметът посочи, че както през изминалите години, в обсега на вниманието ще бъде и читалището, което „заема своето основно място в културния живот на цялата община, не само в село Литаково. 


С осигурено финансиране в Литаково ще бъде подменено старото улично осветление с енергоспестяващи лампи. 


Пред присъстващите Иван Гавалюгов пое ангажимент, че един от приоритетите му ще бъде ремонт на здравната служба в селото, където се помещават личните лекари.


Хората от селото използваха възможността да изразят своето недоволство от обществения се транспорт. Те се оплакаха от малките автобуси, които в определени часове са претъпкани, и от грубото отношение на шофьорите, провокирано в повечето случаи от вандалските прояви на ученици в автобусите. 


В края на предизборната среща Иван Гавалюгов и Пешо Младенов взаимно си благодариха за разбирателството, добрата съвместна работа и колегиалните отношения по време на изминалия мандат. Уважението, което показаха един към друг, и изречените добри думи предизвика ръкопляскания.  


МИР - Ботевград ще участва с №63 в бюлетината на Местните избори на 29 октомври 2023 г.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!