На втората предизборна среща в Новачене, която се състоя в НЧ “Правда“, МИР Ботевград представи кандидатската листа за местния вот в община Ботевград. Кандидатът за кмет на Ботевград Иван Гавалюгов благодари на присъстващите жители на селото за отделеното времето. Той представи кратък отчет на свършеното в Новачене през своя втори мандат и едновременно с това акцентира върху по-важните цели в управленска си програма за развитие на населено място през следващите четири години. 


Един от най-значимите проекти, реализиран в селото, е за подмяна на водопроводната мрежа, посочи Иван Гавалюгов. Той припомни, че средствата за него – 1 951 000 лева, ca осигурени от Държавен фонд  “Земеделие“.  Иван Гавалюгов се спря на темата за отдаване на общинските ВиК активи за стопанисване и управление на областното ВиК дружество. “Много се спекулира с тази тема - защо Община Ботевград е дала своите общински активи. В резултат на тези действия е възможността да кандидатстваме по европейски програми за финансиране подмяната на ВиК инфраструктурата. Само и единствено с тези мотиви през 2016 год. предложих на Общинския съвет и той прие предложението. А и Законът за водите изисква всяка една област да има само един оператор. В София област имаше два - “ВиК Бебреш“, който обслужваше територията на община Ботевград, а всички останали 21 общини се обслужват от “ВиК София“, сто процента държавно дружество, чийто принципал е Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Тъй като в Софийска област имаше два оператора, цялата област не беше допустима по нито една европейска програма за подмяна на ВиК инфраструктура“, обясни Иван Гавалюгов. 


По думи на кандидата за кмет на Ботевград една-две улични отсечки са останали с неподменен водопровод, но подмяна се предвижда през първата половина на следващата година. Той информира присъстващите, че има поет ангажимент от ВиК София да ремонтира довеждащия водопровод, който постоянно аварира, от резервоара до селото.


По проект “Красива България“ към Министерството на труда и социалната политика бяха осигурени 120 000 лева за ремонт на използваемата част на детска градина “Зора“.  Община Ботевград съфинансира основния ремонт и ремонта на покрива с около 200 000 лева, каквото бе и изискването по проекта. “Грижата за малките жители на село Новачене ще продължи и през следващите четири години“, категоричен е Иван Гавалюгов. Той обяви, че предстои направата на топлоизолация на сградата на детското заведение. Вниманието ще бъде насочено и към подобряване материалната база на  училището. “През изминалия мандат бе подменена дограмата на основните кабинети и стаи, но намерението ни е да реализираме проект за цялостен ремонт на сградата“, посочи той и припомни, че физкултурният салон, който е опасен и не отговаря на законовите изисквания, ще бъде съборен, а на негово място ще бъде изграден нов.  


„Неслучайно отделям толкова време на двете образователни сгради, тъй като това е перспективата,  бъдещето на всяко населено месо“, подчерта кандидатът за кмет на Ботевград.


Какво още се предвижда в село Новачене през следващия мандат: поетапно асфалтиране на улиците с подменен водопровод, поне още три детски площадки, още едно спортно игрище, ремонт на читалището, цялостна подмяна на уличното осветлени с енергоспестяващи лампи, изграждане на бетоново корито на река Новаченка и други дейности, свързани с опазване на обществения ред и гарантиращи спокойствието на хората в селото. 


Иван Гавалюгов представи кандидата за кмет на село Новачене - Иван Манчев, заявявайки, че стои зад неговата кандидатура, защото той е изключително честен, работещ и деен човек. Иван Манчев е икономист. По-голямата част от трудовата му дейности преминава като държавен служител в сферата на сигурността и обществения ред.


Пред присъстващите в читалището кандидатът за кмет на Новачене заяви, че хубавите неща, като благоустройствени дейности, неминуемо ще се случат в селото, но за него най-важната инвестиция е образованието. Затова лично ще държи децата да посещават редовно училище и да се обучават в съвременна и приветлива среда. Негова мисия ще бъде и създаването на сплотена общност, която с идеи, предложения и решения на проблемите да участва в управлението на Новачене.


МИР Ботевград ще участва с №63 в бюлетината на Местните избори на 29 октомври 2023 г.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!