Гражданско движение МИР Ботевград представи кандидатската си листа в село Трудовец. Предизборното събитие се състоя снощи в НЧ “Н.Ракитин 1890“. Кандидатът за кмет на Ботевград Иван Гавалюгов и кандидатът за кмет на Трудовец – Еленко Иванов, последователно и допълвайки се, представиха онагледен отчет за работата си през последните четири години и споделиха своите намеренията за това какво още ще направят за развитие на селото.


“Всичко това, което се случи в Трудовец е благодарение на добрата комуникация и активната работа на Еленко Иванова през изминалия мандат. Доброто сътрудничество между общински кмет и кмет на населено място е предпоставка за успешно реализирани проекти, на които целта им е да решават проблеми. Смятам, че приоритетно сме подходили към най-важните проблеми на село Трудовец“, заяви Иван Гавалюгов. Той започна своя отчет с най-голямата инвестиция, а именно подмяната на водопреносната мрежа в селото. 


В някои участъци на селото водопроводът вече е подменен и се пристъпва към възстановяване на настилката. Проектът, който се реализира в момента, е за подмяна на 26 км водопреносна мрежа.  Осигуреното държавно финансиране възлиза на около 6 670 000 лева. След полагане на новия водопровод, ще започне пресфалтирането на улиците. “Нашето желание е там, където училите са изключително компрометирани, не просто да бъде възстановена траншеята, а да бъдат изцяло преасфалтирани. През следващата седмица ще бъде положен асфалт по улица “Цар Симеон“ – от  главната улица “Цар Освободител“ до моста на река Бистрица – 850 метра, обясни Иван Гавалюгов. –Уличната мрежа на село Трудовец никак не е малка – над 40 км. Наведнъж със собствени средства е трудно да се бъде преасфалтирана цялата, но поне няколко улици на година“, допълни той.


През изминалия мандат е изпълнено благоустрояването на четири детски площадки. Факт е и велоалеята между Ботевград и Трудовец, остава да бъдат поставени пейки и кошчета за отпадъци по нея.


Кандидатът за кмет на Ботевград подчерта, че образователните институции във всяко населено място на общината са приоритет на гражданското движение. “Нашето голямо желание е младите хора да останат в селото, а за да останат, те трябва да имат добри условия за отглеждане и възпитание на техните деца в детската градина и училището. Детската градина, като материална база, е в много добро състояние след ремонтите, които направихме през предходния мандат. Тази година ремонтирахме покривът на физкултурния салон, остава да направим основен ремонт на горното пространство и на оградата“, каза Иван Гавалюгов. Той информира присъстващите жители на селото, че през настоящата година Община Ботевград спечели проект за ремонтни дейности в три учебни заведения, сред които е и ОУ “Любен Каравелов“. По проекта за предвидени около 2 320 000 лева за ремонт на сградата на учебното заведение, в която се намират учебните кабинети, актовата зала и физкултурния салон. Ремонтните дейности ще бъдат изпълнени през следващата година. 


Към момента в Трудовец са подменени над 200 осветителни тела със съвременни, енергоспестяващи лампи. Подмяната ще бъде извършена на територията на цялото село, като за целта е осигурено финансиране по проект на Община Ботевград.


Кандидатът за кмет на Трудовец Еленко Иванов допълни, че през изминалия мандат няма нито едно върнато решение за село Трудовец, за което той благодари на Общинския съвет и в частност на съветниците от групата на МИР, някои от които са отново в листата на гражданското движение. 


Еленко Иванов със задоволство отбеляза, че жителите на Трудовец са добросъвестни стопани на всичко, което е направено до този момент. Той даде като пример четирите детски площадки, на които няма повредени съоръжения и кошчета за отпадъци. “Жителите от кварталите сами опазват тези придобивки,  а това е стимул за нас да развиваме Трудовец“, подчерта кандидатът за кмет и съобщи за изграждането на новия парк за отдих и игри в горния край на селото, на Торището. 


По-нататък в изказването си Еленко Иванов отбеляза още, че в Трудовец има активно гражданско общество, което безвъзмездно помага за реализирането на всички дейности, подети от кметството. “Трите чешми, които са богатство на Трудовец, бяха реновирани благодарение на доброволци. Единствено материалите бяха закупени от дарители и от Община Ботевград“, припомни той и благодари на хората. 


Кандидатът за кмет на Трудовец изказа благодарност и на фирмите, които също безвъзмездно и с готовност са оказвали помощ за почистване на речните корита. Във връзка с това той съобщи, че предстои реализирането на проект за корекция на коритото на река Касица.


Какво още се предвижда за развитието на Трудовец – повече от интервюто с кандидата за кмет на селото Еленко Иванов, което публикувахме по-рано днес.


МИР Ботевград ще участва с №63 в бюлетината на Местните избори на 29 октомври 2023 г.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!