Последните четири години бяха едни от най-трудните и предизвикателни поради редицата събития, които се случиха, свързани с пандемията, с войната, с високата инфлация, поскъпването на живота. Но община Ботевград през тези години успя да реализира един много важен ремонт на нашата Многопрофиллна болница за активно лечение – най-важните и най-използваните корпуси 1, 2 и 3. Следващият обект, който успяхме да изпълним, започнат през миналия мандат и завършен през този, е на градския парк, който определено се превърна в най-интересното, привлекателно и предпочитано място за жителите на Ботевград и общината. 


Нещо, което е свързано с много неудобства, но е най-важната инфраструктура, това е водопреносната система – над 80 км от нея успяхме да подменим през изминалите четири години с различни източни на финансиране – общинско, европейско и национално. Този процес ще продължи и през следващите години. 


Погрижихме се и за образователната инфраструктура, като направихме редица ремонти и успяхме да изградим две нови постройки към детски градини – в Ботевград и Литаково, санирахме няколко училища.


Започнахме активно да подобряване уличната инфраструктура след подмяна на водопроводи, положихме нова тротоарна настилка и изцяло преасфалтирахме няколко улици. 


Успяхме да изградим доста детски и спортни площадки във всички населени места на общината. В Ботевград те са над 10. Благоустроихме няколко междублокови пространства, като ги направихме по-удобни и функционални за живущите в съответните квартали. 


В момента се извършва основен ремонт на градския стадион, който съвсем скоро ще отвори врати. 


Успяхме да надградим социалните услуги да модернизираме социалната инфраструктура в общината. Този процес ще продължи и през следващите четири години, така че да положим необходимата грижа за хората в неравностойно положение и хората в нужда. 


Над 50 са санираните многофамилни жилищни сгради, както и много публични сгради – общински и на държавната администрация. Този процес и понастоящем продължава. 


Не загърбихме и културния живот на община Ботевград, като запазихме съществуващите традиции на фестивали и събори във всяко едно населено място. 


Какво е един град без икономика – Ботевград е абсолютен лидер в областта и региона по отношение на своето икономическо развитие. Успяхме добре да си партнираме с всички икономически субекти, които развиват своята производствена и търговска дейност на територията на общината. 


Това са акценти от отчета за мандат 2019 – 2023 год., който Иван Гавалюгов представи в онагледен вид на финалното събитие от предизборната кампания на МИР Ботевград. 


Като кандидат за кмет на Ботевград той очерта своите виждания за развитието на градската среда, визуализирайки важните обекти: 


“Дългоочакван и необходим ремонт на централната градска част. Има изготвен проект, за етап 1 е сключен договор с изпълнител.


В ход е ремонтът на 4-ти и 5-ти блок на МБАЛ Ботевград, където ще се помещават педиатричното отделение, рехабилитацията и секторът по ортопедия. 


Поетапната подмяна на водопроводната мрежа в Ботевград и селата ще продължи. Посочвайки този приоритет, Иван Гавалюгов пое ангажимент, че в края на следващия мандат ботевградчани ще пият вода от чешмите по домовете си. “Имам конкретни идеи, знам как да го реализирам и ще го направя“, заяви той.


Ще продължим ремонтите на улици, тротоари и междублоковите пространства на кварталите “Саранск“ и ЖК “Васил Левски“. Благоустрояването на ЖК “Саранск“ е в ход, разделен е на няколко зони, започнахме през настоящия мандат и съм убеден, че ще го завършим през първата половина на следващия. Същото се отнася и за благоустрояването на ЖК “Васил Левски“ – миналата година успяхме да реализираме зона 1, а в монета се благоустроява зона 2. През следващата година ще реализираме поне още 2 зони. 


Един много важни проект, свързан с модернизиране на образователната инфраструктура, е построяване на нов учебен корпус на ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“. 


Ще продължим да подобряване инфраструктурата на нашите културни институции.


По отношение на сигурността ще продължим да подобряване организацията на движение и паркиране, ще надграждаме и системата за видеонаблюдение в цялата община. 


Един конкретен проект, който в момента е в процедура за избор на изпълнител за етап 1, а за етап 2 има осигурено финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост, е за изграждане на младежки център в бившия Младежки дом. През изминалите години успяхме да направим частичен ремонт, в момента там се намира Центърът за обществена подкрепа. По проекта, който смятаме да реализираме, сградата ще бъде изцяло ремонтирана и в нея ще бъдат създадени няколко модерни мултифункционални зали. 


Друг важен обект, за който е преотреден терен, е открит фермерски пазар. Той ще бъде разположен близо до “Кауфланд“ и “Лидл“, на площ около 2 декара. 


Ще продължим да изграждаме детски и спортни площадки – удобни, красиви и функционални, в Ботевград и селата. 


Ще продължим с опитите да търсим финансиране на проекта за изграждане на тренировъчна зала със закрит плувен басейн, хотелска част и ресторант към “Арена Ботевград“.


В сферата на икономиката има интерес за разширяване и изграждане на нови производства на територията на Ботевград. Причините са много – близостта до София, добрата пътна свързаност, човешкият фактор. В тази връзка със задоволство мога да отбележа, че всички големи предприятия през изминалите четири години успяха да изградят нови производствени мощности. Към настоящия момент има четири фирми, които са заявили своите инвестиционни намерения в общинската администрация. Ето защо в новия устройствен план на Ботевград предвиждаме разширяване на индустриалните зони във възможните посоки и ще изградим една нова индустриална зона, която ще бъде разположена в северната част на града, северно от бившето СХК, до ПиК-а. 


Ще продължим да подобряваме социалната инфраструктура и да разширяваме обхвата на социалните услуги. Ще продължим да изграждаме и туристическа инфраструктура.“. 


За предизборната кампания, която гражданско движение МИР Ботевград проведе, Иван Гавалюгов направи следното обобщение: “Ние сме позитивни хора, водим винаги позитивни кампании, отправяме добронамерени, положителни послания. Защото вярваме, че с добронамереност и положително отношение можем да вървим към обединяване и сплотяване на нашата общност. Ако нашата общност е обединена и сплотена, проблемите се решават много по-лесно.“.


Той призова хората да излязат и да гласуват на 29 октомври, “защото това е гарант, че изборът за Ботевград ще бъде най-верен, какъвто и да е той“.  


“Ще бъда изключително радостен, ако има висока избирателна активност. Само така опитите на някои хора да си помогнат по неособено честен начин ще бъдат принизени и омаловажени. Ботевград е буден град, доказали сме го много пъти. Вярвам, че на 29 октомври масово ще излезем да гласуваме“, заяви Иван Гавалюгов. 


Купуването и продаването на гласове е престъпление!