Световната баскетболна федерация ФИБА посочи България за аутсайдер в група D На квалификациите за ЕвроБаскет 2025. Мачовете по пътя към континенталния форум догодина започват следващата седмица, а нашите национали са в компанията на световните шампиони от Германия, както и на Черна гора и Швеция.


Регламентът е такъв, че първите три тима в крайното класиране продължават към Европейското, но дали българите ще успеят да се наредят сред тях?


Напълно логично, от ФИБА поставят Германия като фаворит в групата и задават друг въпрос - ще може ли България, макар и в ролята на аутсайдер, да се класира за поредни европейски първенства за първи път от над десетилетие? За последно това стана факт през 2009 и 2011 година, когато "лъвовете" играха последователно на шампионата на континента.


Гостуването на нашите в Швеция на 22 февруари пък е посочено като ключов мач за първия кръг в група D. Шведите са №49 в света, докато България е с четири места по-напред. Черногореците са седемнадесети, а германците - трети.


Натурализираният американец Коди Милър-Макинтайър пък е играчът, който според специалистите трябва да бъде държан под око. Гардът остави добри впечатления с изявите си за България досега, а наскоро направи исторически мач в Евролигата с трипъл-дабъл с 20 асистенции.


След гостуването на Швеция другия четвъртък идва домакинство на Германия на 25 февруари (неделя).