Проф. Христо Пимпирев избра именно гр. Етрополе за премиера на филма „Едно ледено лято“. Автор на продукцията е журналистката от БНТ Мария Чернева, оператор - Анна Андреева и режисьор - Ара Хугасян, които завладяващо разказват за експедициите до Антарктида, за българската база и за трудностите, които полярниците ни срещат, като главен герой във филма е самият проф. Пимпирев.


Според него това е най-успешният филм за българската антарктическа мисия от многото направени до сега, защото има дълбочина и показва какво правят учените на ледения континент, заради които всъщност се правят експедициите.


„Това, с което аз лично най-много се гордея е, че на Антарктида има връх, който се казва Етрополе. Поради тази причина искам да Ви подаря знамето на Община Етрополе и за нас ще е чест то да се вее на връх Етрополе в Антарктида“, заяви кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров. Той подари и книга на проф. Пимпирев за гр. Етрополе, за да научи повече за града и историята му и да разказва на Антарктида за китното балканско градче и защо именно на него е кръстен връх Етрополе.


Проф. Пимпирев обеща, че знамето на Етрополе ще бъде в Антарктида и че ще направи всичко възможно то да се развее на връх Етрополе, като бъде занесено лично от етрополец и покани кмета инж. Александров да се присъедини към екипа за следващата полярна експедиция.


Мария Чернева заяви, че предстои нов проект на ледения континент за геоложки проучвания и алпинисти ще приближат доста близо връх Етрополе, така че това желание на кмета е напълно осъществимо. Проф. Пимпирев каза, че ще помоли за съдействие освен алпинистите и геолозите, защото е известно, че Етрополе е град, който захранва цяла България със суровини, които се добиват в неговите околности.


На събитието присъства кметът на Община Етрополе  инж. Владимир Александров, зам.-кметът Катя Симеонова, служители на Общинска администрация, много гости. Събитието се организира от Община Етрополе, съвместно с Клуб на миньора и минното дело към Елаците-мед Етрополе. 


Част от присъстващите се сдобиха  и с екземпляри от най-новата книга на професора „Антарктическият стопаджия“ с автор Иглика Трифонова, която също присъства на срещата. Тя отбеляза, че в книгата може да се прочете какво е било в първите години на българската мисия на Антарктида и горещо препоръча да се гледа филма, където вече се вижда една модерна база с кораб и научна лаборатория.