Цюрих. Кристиано Роналдо спечели приза за Футболист №1 на ФИФА за 2008 година. Португалският ас на Манчестър Юнайтед беше признат за най-добър играч в анкетата, в която вота си дадоха селекционерите и капитаните на всички национални отбори на планетата. Нападателят на "червените дяволи" стана №1 с 935 точки. Той беше награден на стилна церемония в Операта в Цюрих, Швейцария, тази вечер. След Роналдо остана аржентинецът Лионел Меси от Барселона, който събра актив от 678 точки. Виртуозът в състава на каталунците беше сочен от специалистите за почти сигурен победител, но португалецът затвърди традицията от последните години носителят на "Златната топка" да печели след това и в класацията на ФИФА. Миналата година същото се случи с Роналдиньо, а преди това с Канаваро и Кака. На трето място в тазгодишната класация се нареди Фернандо Торес с 203 точки, а след него са Кака със 183 и Шави Ернандес със 155.

За най-добра футболистка на миналата година за трети пореден път беше обявена бразилката Марта, а футболните федерации на Турция и Армения спечелиха приза за феърплей. Палестина пък взе специалната награда.

"За мен този момент е много особен и със сигурност е един от най-важните в живота ми, коментира развълнувания Кристиано Роналдо, след като получи наградата си за №1 в света от ръцете на бразилската легенда Пеле. - Благодаря на моите сестри, на майка ми, на цялото ми семейство, на съотборниците ми в Манчестър Юнайтед и на треньорите".