Господин Везенков, как си обяснявате отпускането на отбора в последните минути срещу Динамо?


- Мисля, че изиграхме един добър мач с изключение на последните минути. По принцип имаме проблеми в началото на всяка среща. Може би самото име на съперника, от една страна, и подмладяването на нашия състав, от друга, оказаха влияние. Нямам друго обяснение, при положение че мачът беше без значение. Класата на Динамо също повлия. Имат трима души, които бяха титуляри в НБА. Дженаро Парго например и в момента има предложения от четири отбора зад океана.


- Многобройните трансфери ли бяха причината за неубедителното представяне в турнира?


- Отборът е правен така, че да пробие в евротурнирите. След като загубихме нещастно първия мач, се разбра, че ще бъде много трудно да продължим. Предприехме подмладяване, защото гледаме в бъдещето. Първо, не си заслужава да се харчат тези пари за постигане на частични успехи и, второ, трябва да сме в готовност за следващата година. Рано или късно, ще се даде шанс на младите, някой трябва да застане зад тях и зад треньора, за да изградим нови звезди. В момента нашият отбор разполага с най-доброто на българския пазар. Ако привлечем гард като Божидар Аврамов и още един играч на тази позиция, плюс няколко класни чужденци, ще създадем предпоставка за добро представяне в близките 2-3 години.


- Половиният национален отбор е в Лукойл Академик, но играчите не впечатляват кой знае с какво. Къде е проблемът?


- Единственият проблем в момента е нивото на баскетбола в България. Който веднъж е излязъл в чужбина, трудно се връща. За да подобрим равнището, трябва да обърнем внимание на талантите и на подготовката на треньорите. И сред подрастващите няма интерес. Баскетбол играят децата на бивши баскетболисти или такива, които искат да отслабнат.


- Можем ли да очакваме някакви изненади в българското първенство?


- До края на първенството е изключено да има изненади. В плейофите са три мача. Възможно е някой някъде да падне, но във финала не мисля.