Истинско шоу с горчив край за лидера Барселона беше днешният мач с Атлетико Мадрид на "Калдерон" от 25-ия кръг на Примера. "Рохибланкос" победиха с 4:3, след като изоставаха с 0:2 и 2:3. След поражението на каталунците вторият Реал Мадрид вече е само на четири точки от върха в Ла Лига. Барса дръпна с две попадения на Анри (18) и Меси (30), но Форлан (32) и Агуеро (56) изравниха резултата. Анри направи 2:3 в 73-ата, но попадения на Форлан (80-дузпа) и Агуеро (89) завършиха футболния спектакъл в Мадрид.

Атлетико излезе с амбицията да заличи срама от загубата с 1:6 на "Камп Ноу" през есента. "Рохибланкос" паднаха още два пъти през този сезон от каталунския си съперник след поражения и за Купата на Краля. Момчетата на Пеп Гуардиола пък искаха да прекъснат лошата си серия от три мача без победа и да върнат аванса си от седем точки на върха.

Първите минути бяха апотеоз на атакуващия футбол и показаха силата на двата тима - нападението. Във втората минута Форлан намери Кун Агуеро в наказателното поле и аржентинецът елегантно прехвърли Валдес, но топката се оплете в мрежата извън вратата. 120 секунди по-късно Лео Франко спаси опит за гол на Ето'о. В петата минута съдията Васкес сгреши очевидно, след като отмени незаслужено гол на мадридчани. Макси Родригес стреля от фаул, топката се отклони от гредата и Хейтинга мушна топката в мрежата. Реферите ощетиха Атлетико с несправедливо отменено попадение. Последваха още няколко опасности в полза на "рохибланкос", които дойдоха от центрирания и неориентирана игра на защитата на "блаугранас".

В 18-ата минута Тиери Анри отбеляза красиво попадение с удар над Лео Франко. Каталунците незаслужено поведоха. Последва по-добра игра на гостите и феноменален пробив на Меси за втория гол на Барселона. В 30-ата минута Лео избухна и преодоля със спринт защитата на Атлетико и с диагонален удар по земята удвои аванса на лидера. 90 секунди по-късно Диего Форлан матира Валдес с шут от 30 метра, който не остави шансове на критикувания страж.

В 38-ата минута статистиката за удари към вратата придоби внушителното 10:3 в полза на Атлетико, но резултатът беше в друга полза. Към края на полувремето Барса успокои играта и пропусна добри възможности за трето попадение. В 39-ата минута Гудьонсен беше изведен сам срещу вратаря, но стреля неточно от въздуха. В 43-ата Меси премина през защитата на съперника по любимия си начин, но ударът му изневери.

Барса започна по-силно втората част. В 55-ата минута хубав пас на Анри изведе Ето'о на чиста позиция, но Саму стреля неточно към близкия ъгъл. Секунди по-късно домакините ликуваха. След изпълнението на аут топката не беше добре преценена от двойката ценрални защитници на Барса, Серхио Агуеро напредна и с хубав диагонален удар вкара изравнително. Минута по-късно след изпълнение на фаул Хейтинга се озова на метър пред голлинията, но в засада. В 62-рата минута Валдес показа класа и предотврати трети гол за домакините. В 73-ата минута Диего Форлан направи аматьорски пропуск, след като от три метра с глава не намери мрежата.

В ответната атака Барса успя да отбележи и да дръпне с 3:2. Ето'о изведе Гудьонсен срещу Лео Франко, исландецът елегантно подаде встрани на Анри, който спокойно на празна врата се разписа. В 80-ата минута съдията отсъди спорна дузпа за Атлетико след сблъсък на Анри. Диего Форлан не сбърка от бялата точка за 3:3.

В 89-ата минута Серхио Сгуеро закопа Барселона с победен гол за крайното 4:3. Пуйол не можа да пресече набега на аржентинеца и Кун беше безкомпромисен при завършващия удар. В добавеното време на срещата Барса имаше нов страхотен шанс за гол, но вратарят Лео Франко парира като по чудо.

Така Барса все по-неуверено води в класирането с четири точки пред вдъхновения Реал. Атлетико пък са на петата позиция в подреждането.