По отношение на интерес и продажби, УЕФА и спонсорите не можеха да искат по-добър финал. Барселона срещу Манчестър Юнайтед е двубой, за който хората от рекламата мечтаят. Това са два от четирите най-подкрепяни отбора в света, най-вероятните шампиони на Испания и Англия. Те притежават и двамата най-добри футболисти в света. Също толкова важно, това са два отбора, които привличат забавлението, най-резултатните тимове в турнира.

Марката е важна, когато става дума за рейтинги и в момента никой друг не се доближава до предстоящия сблъсък. За да бъде сравняван по отношение на двубой между два отбора с подобен статут, вероятно трябва да се върнем до 1994 г., когато оригиналия Дрийм тийм на Йохан Кройф се изправи срещу Милан на Фабио Капело в сезон, в който и двата отбора доминираха на домашна сцена.

Предстоящият мач има и доста допълнителни нюанси, предизвикващи интерес. Барселона е воден от треньор, за който това е дебютен сезон, а Юнайтед е воден от мениджър, който е в професията от 35 години, 23 от които в Манчестър Юнайтед. Когато Пеп Гуардиола прави дебюта си като футболист, Сър Алекс Фъргюсън вече води "червените дяволи" за четвърти сезон.

Битката между водещите играчи, Кристиано Роналдо срещу Лионел Меси, изпъква и имаш усещането, че носителят на "Златната топка" за 2009 г. може да бъде определен на "Олимпико". А сблъсъкът става още по-интригуващ от възможността Роналдо да премине в Реал (Мадрид) в близко бъдеще, което би означавало продължаване на битката в Примера дивисион.

От друга страна е Жерар Пике, който ще се изправи срещу бившия си клуб - отборът, заради който обърна гръб на Барселона, където дядо му беше директор, като тийнейджър, за да се завърне на "Ноу Камп" четири години по-късно. Там е и Тиери Анри, който дълги години се изправяше срещу Юнайтед с екипа на Арсенал. Едвин ван дер Сар пък ще участва на четвъртия си финал в Шампионската лига, а Карлос Тевес, който ще бъде свободен агент след 50 дни, ще си търси нов клуб с изяви на голямата сцена.

Двата клуба споделят завиден ентусиазъм по отношение на юношите си. Снощи в групата на Барселона от 18 играчи за мача с Челси, осем са минали през школата на каталунците, Юнайтед имаше шест. Въпреки историята им и огромния брой фенове, двата отбора са под натиск по отношение на европейските клубни турнири, като отстъпват на големите си съперници. Барселона е ставал два пъти шампион на Европа, а Реал цели девет, "червените дяволи" са триумфирали три пъти, докато Ливърпул е с пет титли.

В момента обаче при двата клуба има основни, дълбоки разлики във философията им. Юнайтед е притежаван от един човек - милионер от Флорида, чиято покупка на клуба предизвика яростни протести. Бизнес моделът на Барселона е коренно противоположен - той е публичен тръст "притежаван" от неговите 156 000 членове, които избират президент веднъж на всеки четири години. Спонсорът на екипите на Манчестър Юнайтед е изпаднала в банкрут застрахователна компания, която олицетворява корпоративната алчност и безотговорност, докато на екипите на Барса стои УНИЦЕФ и вместо да плаща на клуба, получава пари от него.

Ман Юнайтед мисли и работи глобално, исторически събирайки привърженици от цял свят. Далеч от Манчестър едва ли те са свързани по уникален начин с клуба. Барселона е част от каталунската същност, там се пее химна, носят се цветовете на Каталуня и свободно се правят политически пропаганди, когато има нужда.

20 дни до най-големият футболен празник. На този етап, поне по отношение на произход и заслуги, се създава усещането, че финалът ще оправдае големите очаквания.