Днес в  полуфинален двубой от шампионата на България за момчета до 14 години баскетболистите на Балкан победиха варненския Черно море със 79-68 и утре ще излязат в спор за титлата.  Негов съперник на финала ще бъде "Овергаз", който преди това се наложи над "Лукойл Академик"с 58-45.

Началото не бе никак обнадеждаващо за "зелените". Първата им петица бе надиграна категорично и след първите десет минути варненци взеха аванс 16-8. Втората част обаче бе спечелена от безспорно по-добрата втора петица на "Балкан" със 17-10, но все пак на почивката "Черно море" се оттегли с преднина, макар и само от една точка.

Третата чат се разви по един невероятен начин. В 24-та минута "балканци" поведоха със 7 точки - 40-33. За по-малко от четири минути обаче малките "моряци" обаче направиха зашеметяваща серия от 18-0 и поведоха с 11 точки разлика - 51-40. Момчетата на треньора Михаил Михайлов обаче не рухнаха, а бързо се съвзеха и до края на частта стопиха пасива си само на 5 точки - 46-51.

Съспенсът продължи и в последните десет минути на срещата. В 24-та минута "зелените" отново излязоха напред с 2 точки - 57-55, а две минути по-късно  увеличиха аванса си на 5 - 62-55.  В опитите си да направят обрат  момчетата от Варна започнаха да допускат повече грешки и всичките бяха наказвани от техните съперници. 2.41 мин. преди края разликата в полза на "Балкан" стигна 8 точки, а след това литна до 14. Всичко бе свършило и "Балкан" стана вторият финалист,  като победи със 79-68.

Мачът в зала "Балкан" приличаше изцяло на мъжки - имаше огромно напрежение, невероятни обрати, мощни агитки и на двата отбора, тактически надигравания между двамата треньори Михаил Михайлов на Балкан и Галин Стоянов на Черно море. В началото предварително считаните за фаворити варненци не вярваха, че могат да загубат мача, а в последните минути не вярваха, че могат да го спечелят. Баскетболистите на Балкан играха вдъхновено и опровергаха тиражираните прогнози на някои разбирачи.

Страхотен мач изигра Диян Христов от Балкан. Новото попълнение, преминало в "Балкан" от Троян не само за финалния турнир, направи дабъл-дабъл, като отбеляза 20 точки с отличен процент - 13-9 за 2 точки, и овладя 13 борби под двата коша. Много силно игра и Цветан Георгиев, който стана топеализатор в срещата с 23 точки, като вкара 5 тройки - повечето в последната част, с които обезвери своите съперници. Капитанът Николай Маринов също направи отличен мач с неговите 16 точки и 5 асистенции. Добре го поддържаше и Андриан Димитров, завършил със 7 точки.

За Черно море най-резултатни с по 18 точки бяха Антон Диков и Николай Стоянов, 9 добави Николай Иванов.

Въпреки тоталното ръстово превъзходство на варненци, играчите на "Балкан" не отстъпиха с много борбата под коша - взеха само с 8 борби по-малко. Но пък направиха с 6 асистенции повече и с  10 грешки по-малко от "моряците", които допуснаха технически брак цели 22 пъти. Нарушенията, извършени от двата отбора, бяха почти по-равно.

Така във финала утре от 16.00 ч. "Балкан" ще срещне "Овергаз", от който загули със 7 точки в предварителната група Б. Преди това от 14.00 ч. е мачът за бронзовите медали, за които ще спорят "Черно море" и "Лукойл Академик". От 10.00 и 12.00 са срещите за разпределение на местата от пето до осмо.