Носителят на Купата на България Литекс спечели с 1:0 като гост на БАТЕ Борисов в първа среща от четвъртия предварителен кръг на Лига Европа. Голът отбеляза Сандриньо в 80-ата минута след груба грешка в беларуската защита и асистенция на Нифлор. Така футболистите на Станимир Стоилов могат да гледат доста по-спокойно преди реванша след седмица в Ловеч. Двубоят беше напълно равностоен, като за Литекс можеше да се разпише и Дока още в началото на срещата. Домакините пък могат да съжаляват най-вече за пропуска на Нехайчик в 82-ата минута, когато Голубович изби топката с фантастичен рефлекс.

В първите минути на срещата двата тима се разучаваха и сериозни опасности пред двете врати липсваха. Първата възможност за гол се откри пред българския тим във 22-ата минута. Тогава след грешка в защитата на БАТЕ Дока проби през центъра на защитата, нахлу в наказателното поле, но бе застигнат от защитник на домакините и изстрелът му мина над вратата.

Домакините се активизираха и в 35-ата минута получиха право да изпълнят пряк свободен удар в близост до вратата на ловчанлии. Голубович обаче се намеси много добре и улови удара.

В края на полувремето груба грешка на Барт и Николов позволи на Скавиш да отправи опасен удар с глава, преминал на сантиметри от дясната греда.

През втората част домакините засилиха своя натиск, но до сериозни положения не се стигна. Чак в 67-ата минута Стасевич центрира и Шитов с красиво изпълнена странична ножица стреля близо до горната греда.

Така се стигна до 80-ата минута, когато защитник в синьо върна на вратаря си, нападателят на Литекс Нифлор го затрудни максимално и топката попадна в Сандриньо, който на опразнената врата откри - 1:0 за Литекс.

Още в следващата атака домакините можеха да изравнят, но опасният удар на Нехайчик беше отразен с вещина от Голубович. В последните минути, както и в петте допълнително време играчите на БАТЕ наложиха хаотичен натиск, но не застрашиха ловешкия страж.

БАТЕ - ЛИТЕКС 0:1

0:1 Сандриньо (80)

БАТЕ: Гудор, Сосновски, Шитов, Юревич, Болодко, Кривец (63-Родионов), Нехайчик, Скавиш (85-Алумона), Павлов, Бурдачев, Сташевич (87-Гоарян) 

ЛИТЕКС: Голубович, Барт, Петков, Николов, Занев, Кишишев, Йеленкович, Сандриньо, Янев (55-С.Тодоров), Дока (90- Венков), Нифлор 

ЖЪЛТИ КАРТОНИ: Нехайчик, Болодко (Б); Петков, Барт, Николов (Л)
СЪДИЯ: Томи Скервен (Нор)
СТАДИОН: Градски, Борисов