Лидерът Черноморец (Бургас) допусна първа загуба в "А" група през този сезон, след като беше повален в Перник от местния Миньор в мач от 11-ия кръг на "А" група, игран пред 2500 зрители. "Жълто-черните" изковаха втора поредна победа над водач в класирането, след като преди шест дни нокаутираха ЦСКА в София. Головете днес вкараха Атанас Николов (26) и Адриан Олегов (59). Повече от 30 минути "сините" от Бургас играха с човек по-малко. Момчетата на Антон Велков разчитаха на доказания си отпреди седмица успешен стил - здрава игра в защита и светкавични контри. Тези на Балъков пък нямаха нито една опасност в своя полза пред вратата на Ивайло Иванов.

И двата отбора излязоха на терена със завишено самочувствие - миньорци заради историческия успех на "Българска армия", а "акулите" заради челното си място в класирането.

Още в първите секунди Карбони можеше да изведе гостите напред, но топката беше изчистена в ъглов удар. Бургазлии поеха инициативата, но "чуковете" разчитаха на опасни контраатаки. В деветата минута борбеният Горан Янкович проби и върна към пеналта, но изстрелът на Атанас Николов беше париран с лекота от вратаря Борел. В 20-ата минута "жълто-черните" доближиха гола, но изведеният зад отбраната Румен Трифонов беше надигран от вратаря. В 26-ата минута логичното се случи и Миньор реализира след няколко пропуска. Героят отпреди седмица Румен Трифонов проби отляво и поднесе брилянтна топка на Атанас Николов, който, оставен сам, вкара за 1:0.

След попадението Черноморец продължи да играе повече с топката, но опасностите отново бяха пред Борел. В 37-ата минута поредна контраакция изведе Николов, който стреля в тялото на вратаря и след кратко мелле топката излезе в корнер. В края на полувремето удар от волле можеше да удвои резултата, но стражът на морския отбор беше на мястото си.

На почивката Балъков реагира и направи две смени, като терена напуснаха статичните Симеонов и Чиликов. На тяхно място се появиха юношата на ЦСКА Мартин Тошев и Дуду.

В 59-ата спорът беше решен. В 58-ата Орлин Старокин от Черноморец получи директен червен картон, а секунди по-късно резултатът беше удвоен. Старокин фаулира откъсващия се сам срещу вратаря Пламен Крумов и заслужено беше изгонен. Костадин Марков удари греда след изпълнението на фаул, но при добавката Адриан Олегов беше точен отблизо - 2:0. В 75-ата резултатът можеше да набъбне класически, но Пламен Крумов загуби концентрация при кристална възможност. До края мачът се доиграваше под ентусиазираните викове на пернишките привърженици.

След победата Миньор се изкачи на престижното пето място, докато Черноморец може да бъде свален от върха след мача на ЦСКА. Интересното е, че последната загуба на "акулите" на Балъков в официален мач датира от 23 май и е точно от Миньор в Перник.