Президентът Владимир Путин подкрепи кандидатурата на първия вицепремиер Дмитрий Медведев за предстоящите президентски избори.

Неговата кандидатура е издигната от „Единна Русия" и е подкрепена от социалреволюционерите, земеделците и партията "Гражданска сила".

Кандидатурата на Медведев е представена от страна на Борис Гризлов, лидер на „Единна Русия", по време на среща с президента Путин. Гризлов е подчертал, че кандидатурата на Медведев е била подкрепена единодушно

Това проличава и от думите на самия Владимир Путин: „Що се касае за кандидатурата на Дмитрий Анатолиевич Медведев, то той е заедно с нас повече от 17 години и аз напълно и изцяло поддържам кандидатирането му".

И макар президентските избори в Русия да са насрочени за 2 март 2008 година, и да няма яснота по другите кандидати за поста, руските медии обявяват, че Медведев може да се счита за "избран".
Медведев стана президент без борба още в понеделник, коментира ГазетаРу.

И не толкова заради подкрепата на Единна Русия и останалите, а защото Путин застава зад въпросната кандидатура, коментират в Русия.

Самият Медведев съобщи, че предварителните консултации за издигането на неговата кандидатура са преминали положително, но ще продължат утре и в сряда.
Официалното издигане на кандидатурата от страна на „Единна Русия"  ще стане на партийния конгрес на 17 декември.

Дмитрий Медведев отговаряше в правителството за социалните проекти и се счита за привърженик на либералното крило в Кремъл.
При досегашното коментиране на евентуалния приемник на настоящия президент Путин анализаторите говореха за ожесточена конкуренция между Медведев и другия вицепремиер Сергей Иванов.

Междувременно стана ясно, че новината за издигането му е довела до скок на индекса на Руската борса до историческия максимум 2310,04 пункта, което е повишение с 1,06 на сто.
Акциите на Газпром също рязко се повишиха с 0,56% (2 060 150 долара) след тазсутрешен спад.

Не закъсня и подкрепата от други политически сили.

Лидерът на „Справедлива Русия" - една от четирите партии успяла да влезе в парламента на провелите се скоро избори, Сергей Миронов изказа своята убеденост, че Дмитрий Медведев е напълно подготвен професионално, за да бъде президент на Русия.

„Медведев е блестящ юрист, познава изключително добре гражданското и международното право, той е работил в администрацията на президента, в правителството, както и от много години се явява член на Съвета за сигурност.
Той добре познава всички въпроси на отбраната и на сигурността", коментира Миронов.

Стана ясно и че Руската православна църква подкрепя кандидатурата на Дмитрий Медведев.
Московският патриарх и патриарх на цяла Русия Алексей ІІ в най-скоро време ще обяви официално своята позиция, съобщава говорителят на московската патриаршия свещеник Владимир Вигилянски.
По думите му до този момент „между църквата и първия вицепремиер има много добри, партньорски и доброжелателни отношения".

Олег Морозов, говорител на Руската Дума от страна на „Единна Русия" направи аналогия между издигането на Дмитрий Медведев за президентския пост и символа на партията - мечката.
Мечката - това е символ на „Единна Русия". Той е млад и енергичен, по-добър не би имало", заявява Морозов.