Предложението от Боряна Керемидска-общински съветник, „на заседанието през м.април 2010 г. да бъдат поканени представители на „Елаците-мед” АД и „Евроледър ЕАД, които да информират общинския съвет за взетите до сега мерки за решаването на проблемите по изчистването на водите на р.Малки Искър”, беше в основата на последната сесия на Общинския съвет.
Преди това, представители на Общината посетиха „Елаците-мед” АД и се запознаха на място с екологичните проблеми, които предизвиква рудника и с начините на решаването им. За това посещение вече информирахме нашите читатели.
До Кмета на Общината и до Председателя на Обсъвет е изпратена предварителна информация от инж.Драгомир Драганов-заместник-изпълнителен директор на рудника. Самият той присъства и взе активно участие в работата на сесията. Устната му информация по проблемите беше подкрепена с визуална презентация от видео екран. Информацията ще публикуваме отделно.
Вместо да присъства лично на тази сесия, изпълнителният директорът на другото предприятие-замърсител „Евроледър” ЕАД Веселин Ванев е изпратил до председателя на Обсъвет „уведомително писмо” за това, какво е направено или се прави в момента.
„Писмо със запетая”, както правдиво се възмути кметът инж.Богомил Георгиев. Писмото не е дори подписано от директора. На вниманието на нашите читатели ще качим и това писмо „със запетая”.
В края на дебата, съветниците решиха да приемат направеното от „Елаците-мед” АД „за информация” и като факт за реалните действия, които се случват в това предприятие за решаване на екологичните проблеми.
Задължиха кмета на Общината да направи всичко, което трябва, за да накара и другото предприятие-замърсител „Евроледър” ЕАД да приключи със замърсяване на р.Малки Искър и въздуха на града. Ако трябва работата на предприятието да бъде спряна до окончателното решаване на проблемите.
По останалите 9 въпроса от дневния ред, нямаше толкова дебати и вземането на съответните решения премина при по-спокойна обстановка.
Впрочем, сесията обсъди 10 въпроса, след предложението на кмета за прибавяне на още една точка.
Преди да започне разглеждането на дневния ред, инж.Богомил Георгиев представи на съветниците втория си заместник кмет Стефан Борисов.