Парагвай постигна първата си победа на Мондиала, след като надделя с 2:0 над Словакия във втория си мач от група "F". "Гуараните" напълно заслужиха трите точки, тъй като показаха прекрасен футбол, мощна атака и изключително сигурна защита.

Южноамериканците излязоха в мача с гордо вдигната глава, тъй като в първия си двубой от турнира завършиха 1:1 с действащия световен шампион Италия, докато словаците далеч не бяха в толкова добро настроение. Възпитаниците на Вайс също записаха хикс, но срещу аутсайдера Нова Зеландия, и то допускайки гол в последната минута на мача.

Въпреки че бе възстановен от травмата си, Мирослав Стох не бе пуснат титуляр, а влезе на терена чак в 83-ата минута. В лагера на Парагвай Роке Санта Крус също бе готов за игра и треньорът Херардо Мартино не се поколеба да му гласува доверие от първата минута.

Всички по-интересни положения бяха пред вратата на Муха и логично с оглед на играта Вера откри през първото полувреме, а в 86-ата минута Риверос оформи крайния резултат.

Така на практика "Гуараните" са почти сигурни участници в осминафиналната фаза на Световното, тъй като в последния си мач излизат срещу Нова Зеландия, а Словакия и Италия ще играят в другия мач.