Ученици от 12 “е” клас, изучаващи специалността “Бизнесадминистрация”, участваха в иновационния лагер, който се проведе днес в ПГТМ “Христо Ботев”. Те бяха разделени на пет отбора с по пет човека във всеки един от тях. Стартът на иновационния лагер бе даден тази сутрин. В рамките на 6 часа отборите работиха по следния казус, зададен от Майкрософт България - разработване и позициониране на продукт или услуга при следните условия: да не се влагат големи инвестиции; да бъдат предназначени за широк кръг от потребители; да не са ограничени за предлагане от гледна точка на територия и време. Освен това, всеки от отборите трябваше да си измисли име, което да го отличава като екип, както и да спазва инструкциите за работа.
Всички участници приключиха работа около обяд. Иновативните предложения бяха представени от 13.30 часа в мултимедийната зала на учебното заведение. Това стана в присъствието на петчленно жури в състав: Ваня Иванова, зам.-директор на училището, и преподавателите Стефан Дянков, Ваня Петкова, Антоанета Йотова и Евгения Банкова. Те оцениха проектите по следните критерии: иновативност, ефективност, приложимост, обществена полза, представяне на сцена, отговори на въпроси. Максимален брой точки – общо 100, събра разработката “Очила за виртуален туризъм” на отбор PGTM. Второ място зае отбор HELP ME, който представи гривна против тютюнопушене. На трето място бяха класирани проектите: “Къщата на чудесата”, чиято цел е да подпомага хората в нужда; “Училище на 21 век”, чрез който се цели внедряване на нови мултимедийни технологии в учебния процес, и “ДИЕТ” – верига ресторанти за диетични ястия.
Отборът, класиран на първо място, получава право на участие в националния иновационен лагер, който ще се проведе на 27 ноември в Свищов. Индивидуално участие в лагера ще има Гергана Тодорова, ученичка от 11”д” клас. Тя ще представи проект за събиране на хранителните отпадъци и превръщането им в енергия за отопление. Между другото проектът на Гергана е сред 100-те, които са класирани на национално ниво. Сред 100-те най-добри иновативни идеи попада и разработката на Изабел Николова – 12 “д” клас. Тя ще бъде представена на 18 ноември в Софийския университет.
Координатор по провеждане на иновационния лагер в ПГТМ “Христо Ботев” бе Диана Къндева, а екипа от консултанти бе съставен от преподавателите по икономика Галина Димитрова, Надежда Василевска, Мариана Петрова и Евгения Банкова. В процеса на работа учениците получаваха полезни съвети и Генади Тутовски, собственик на фирма “АТА компютърс” в Ботевград.
Иновационният лагер бе реализиран по повод Световната седмица по предприемачество, която стартира от днес. Тя е инициатива на Ewing Marion Kauffman Foundation и Make Your Mark и обединява държави от всички континенти.
Световната седмица по предприемачество стартира през 2008 г. с цел да вдъхнови младите хора да прегърнат иновациите, въображението и творческия подход и да превърнат идеите си в реалност. Официален домакин на Седмицата по предприемачество за България е Джуниър Ачийвмънт България. Организацията издава сертификати на всички участници в инициативата. През Седмицата на предприемачеството ще се проведат иновационни лагери в 15 учебни заведения. В проявите ще участват общо 850 ученици.