Националният иновационен лагер се проведе на 25 и 26 февруари в Центъра за подготовка на ученици в столицата. В форума участваха 100 ученици от професионалните гимназии в страната. Сред тях бяха четирима възпитаници на ПГТМ “Христо Ботев” – Грета Иванова, Маринела Николова, Теодора Благоева и Петьо Горанов. Да припомним, че отборът им зае първо място в училищния иновационен лагер, което даде право на учениците да се представят на национално ниво.
“Иновационния лагер започна с психологически игри за сближаване на участници. След това бяхме разпределени в отбори, в които влизаха ученици от различни учебни заведения. В рамките на два дни работихме по зададен казус, който не беше лесен. Трябваше да създадем предприятие, което е насочено към решаване на конкретен социален проблем чрез социална иновация. В казуса бе посочено, че допълнителни бонус точки носи решението, което дава възможност за включване, сътрудничество и комуникации между по-старото и по-младото поколение. В решението трябваше да обясним какъв социален проблем искаме да решим, в какво се изразява социалната иновация, какви ресурси са необходими да реализираме идеята, каква стратегия ще използваме, за да направим своята социална иновация достъпна за възможно най-голям брой потребители, какви бариери можем да срещнем и как ще ги преодолеем, каква е добавената стойност на предложението и как ще гарантираме неговата устойчивост”, споделиха ботевградските участници в Националния иновационен лагер.
Отборите, в които са участвали ботевградските ученици, са разработили проекти в областта на здравеопазването, екологията, образованието, както и предложение за създаване на фондация “От хора за хора” – за решаване на всякакви социални проблеми. На първо място е класиран отборът на Маринела Николова. “ Всяко училище и ВУЗ си има сайт, който информира за специалностите. Често изборът на профил не е подходящ. Ето защо нашият екип реши да разработи сайт, който да помага с обобщена информация на учениците и кандидат-студентите да изберат подходящите за тях специалности, по които да се обучават, както и да информира за реалните възможности да започнат работа след завършване на образованието. При насочване към подходящата специалности помагат психолози”, обясни Маринела Николова.
В състава на отбора-победител влизат петима ученици – от Ботевград, Благоевград, Велико Търново, Видин и Самоков. Те ще представят България на Европейския иновационен лагер в Брюксел.
“Класирането извърши жури в състав: Милена Стойчева, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт – България, Емилия Вълчовска, завеждащ отдел професионално образование към Министерството на образованието, младежта и науката, Ива Христова и Рени Димитрова от “Хюлет-Пакард България” ЕООД, Боян Бенев, преуспяващ млад предприемач. На откриването на Националния иновационен лагер присъстваха изпълнителният директор на Джуниър Ачийвмънт – Турция, Саша Бехуханова, директор на направление "Публична администрация" в "Хюлет-Пакард”, и други гости”, съобщи преподавателят от ПГТМ “Христо Ботев” Диана Къндева, която съпровождаше ботевградските ученици на иновационния лагер. Тя каза, че за втори поредна година училището има свой представител сред победителите.  

Иновационният лагер е интензивно преживяване за ученици на възраст от 15 до 18 г., тъй като те трябва да намерят решение на предизвикателството в рамките на 6 до 24 часа, разполагайки единствено с достъп до компютри, интернет и съветите на бизнес консултанти доброволци. След като се справят с разработването на решението, отборите правят триминутна презентация пред публика и отговорят на въпроси, задавани от жури.

На снимка №7: Маринела Николова от отбора-победител