Четирима ученици от ПГТМ “Христо Ботев” – Грета Иванова, Маринела Николова, Теодора Благоева и Петьо Горанов, са допуснати за участие в Националния  иновационен лагер. Форумът ще се проведе на 25 и 26 февруари в Националния център за подготовка на ученици за олимпиади в София. Участниците ще бъдат разпределени в отбори, които ще подготвят презентации по зададен казус.

Иновационният лагер е нов образователен подход, разработен от Джуниър Ачийвмънт – Янг Ентърпрайз Европа (JA-YE Europe), който мотивира младите хора да бъдат изобретателни и да поемат рискове в интерактивна среда и така развива тяхната предприемаческа нагласа. По време на лагера учениците се събират, за да разискват конкретно бизнес предизвикателство и да генерират идеи, които биха разрешили поставения казус.

Иновационният лагер е интензивно преживяване за ученици на възраст от 15 до 18 г., тъй като те трябва да намерят решение на предизвикателството в рамките на 6 до 24 часа, разполагайки единствено с достъп до компютри, интернет и съветите на бизнес консултанти доброволци. Участниците не разполагат предварително със заданието на предизвикателството, а го научават едва след като бъдат разпределени по отбори. След като се справят с разработването на решението, отборите ще трябва да направят триминутна презентация пред публика и да отговорят на въпросите на жури, което след това определя победителите.