За пета поредна година ПГТМ „Христо Ботев” се включи в Световната седмица по предприемачество с иновационен лагер, организиран днес в учебното заведение. В него взе участие 11 „д” клас, специалност „Бизнесадминистрация”. Учениците – 25 на брой, бяха разпределени в пет отбора. Те имаха на разположение пет часа да предложат решение на проблема с безработицата. За целта отборите разработиха идеи за нови производства, които да бъдат съсредоточени на територията на Ботевград. Те ги представиха на петчленно жури с председател Мата Георгиев, преподавател по икономика. След обсъждане журито присъди първа награда на отбор №2 – „S bag” ООД. Той предложи идея за производства на ученическа раница с хелий, която да намали тежестта, причиняваща изкривявания на гръбначния стълб на подрастващите. Хелият се намира в джоб на дъното на раницата, изработен от непромокаем винил, който не може да бъде пробит с остри ученически пособия. Чрез SWOT анализ бяха представени силните и слаби страни на проекта.

Отбор №3 – „Чавдар Джуниър” ООД, представи своя разработка за електромобил на слънчеви батерии, която бе класирана на второ място. Трето място бе отредено на учениците от отбор №4 – „ЕСО Bags”ООД. Те презентираха производство на екологични торбички от окосена трева, отпадъчен плат, от преработена хартия и разграждаща се пластмаса.

Отбор №1 – „КМС” ООД, разви идея за производство на автомобили, които се придвижват на ток и гориво. Отбор 5 – „Safe life”, предложи устройство от светодиод и нагревател, което се монтира на пешеходна пътека за по-добра видимост във всяка част на денонощието и при различни метеорологични условия.

В обръщението си към участниците в Иновационния лагер Мата Георгиева каза: „Никога не се притеснявайте от идеите си, дори те да са звучат абсурдно и фантастично.”. Всъщност тя и Диана Къндева са положили началото на инициативите на „Джуниър Ачийвмънт” – България в ПГТМ „Христо Ботев”.
Днешният Иновационен лагер бе посветен на 50-годишния юбилей на учебното заведение. Всеки ученик, участвал в инициативата, получи сертификат.
И тази година в консултирането на отборите се включи местният бизнесмен Генади Тутовски. Той също получи сертификат в знак на благодарност от училищното ръководство и учениците.