До съвсем скоро Мигел Бетанкор оглавяваше съдийския корпус на ФИБА Европа. Но след неотдавнашната смяна на ръководството на организацията (исландецът Олафур Рафнсон стана неин президент вместо гръка Василакопулос) разшири кръга на дейността си и сега е оперативен директор. В частност, понастоящем Бетанкур курира иновационния проект "Техноцентър на FIBA-Europe", който включва и активно внедряващата се в европейския баскетбол система за електронно протоколиране на баскетболните мачове. Бетанкор е не само  съдия и високопоставен баскетболен чиновник, но и е професор в университета Лас Палмас.

Съвсем наскоро той бе в Русия и сподели своите възгледи за новата си длъжност в европейската баскетболна централа пред sport-express.ru.

- Какво е това идеален съдия? Онзи, който безпогрешно може да определи виновника в сблъсъка или излизането на топката в аут, без да прибягва до видеоповторение?

Не. Това понятие е доста по-дълбоко. Да сложи свирка в устата може всеки. Да научи правилата също не е толкова сложна работа. Може дори с компютърна точност да фиксира контакта между играчите, но всичко това не го прави добър съдия. За да стане такъв, трябват две неща. Първо, в баскетбола е много важно едно такова понятие, като духа на играта. Него много лесно може да го нарушиш с ненужни отсъждания. Ето защо в баскетбола на арбитрите са дадени широки пълномощия за да се определи дали е повлияло на играта едно или друго съприкосновение. За да се разбере това влияние, трябва ,макар и веднъж, да си бил в кожата на играча. Ако никога не си играл баскетбол, то никога няма да се научиш да разбереш това.

Има и втори момент. Съдията - това е посланикът на ФИБА на игралното поле. Представител на властта. Ето защо той е длъжен да бъде уверен в справедливостта на своите решения и да изглежда винаги безупречно - не само на паркета, но и извън него. А това е невъзможно, ако той не е добър човек. Ако държавата се управлява от нечестни хора, нищо добро не я чака. Същата е и картината в баскетбола.

- Преди Вие координирахте работата на съдийския апарат във FIBA Europe. Как се озовахте на новия си пост?

С предложението да заема длъжността оперативен директор към мен се обърна генералният секретар на федерацията Нар Занолин. Впрочем, аз не познавам човек, по-предан на баскетбола. С идването на власт на новия президент FIBA Europe пое курс към внедряване на съвременните технологии, които са предназначени не само да помагат на играчи, треньори и съдии, но и да направят баскетбола по-зрелищен, да привлекат към него вниманието на максимален брой привърженици. Именно в това се състои задачата на Техническия център на FIBA Europe.

- На този етап вашата организация пропагандира идеята за електронен протокол. Вие самият я аноссирахте далеч по-рано.

Да, това е така. На европейския шампионат през 1999 година аз ръководех мача за бронзовите медали между Франция и Югославия в един епизод отсъдих нарушение на Бодирога. Секретарят на срещата веднага подаде сигнал, че този фаул е пети за сърбина. Но треньорът на отбора му Обрадович започна да доказва, че то е четвърто, а не пето. И се оказа, че е бил прав - това бе потвърдено и от треньора на французите, който водеше статистиката, като по този начин прояви истинско благородство. Бодирога остана на полето, доигра мача до края и стана най-добър играч за своя тим. Ами ако грешката на секретаря не бе поправена, югославяните биха могли да останат без медали. Сега, с въвеждането на електронния протокол, такива ситуации ще бъдат елиминирани. Впрочем, сега ще видите всичко това с очите си.

Тук Бетанкур донесе своя ноутбук и подробно разказа за всички преимущества на новата технология, вземайки като пример финалния мач на Евробаскет 2009 между Испания и Сърбия.

- Ето, вижте. След зареждане на мача в системата на екрана се появяват копията на обикновения протокол. Всичко е като на хартия: фамилиите на играчите, срещу тях - техните нарушения и точки. Достатъчно е да се кликне на каквото и да е писание в протокола - и на екрана моментално се появява видео на съответния епизод. Ето, например, Марк Гасол натрупа четири нарушения. Да допуснем, че испанският треньор претендира, че те са само три. Тогава вземаме електронния протокол и му показваме, че нарушенията му действително са четири. Освен това, във всеки един момент на екрана или принтера може да се изведе пълната статистика. Полезна е тази технология и за реферите. Да допуснем, че у тях са възникнали съмнения по повод стрелбата на Кабесас в последната четвъртина, когато резултатът става 70-46 - три точки ли са това или са само две. Кликваме на номер 70 в колонката на Испания, и веднага се убеждаваме, че краката на баскетболиста са се намирали зад дъгата. Т.е. трите точки са били отсъдени правилно.

Много удобен е електронният протокол и за треньорите при разбора на мачовете. Сега във всички водещи клубове и национални отбори има скаути, които губят доста часове за монтаж и нарязване на видеоматериалите. Особено трудно е да се оценяват борбите на играчите. А сега всеки треньор или играч сам може да избере за преглед всеки един момент. В цифровата стенограма на мача се въвеждат всички технико-тактически действия. В това число и онези, които не се отразяват в книжния протокол.

Накрая, главното достойнство на електронния протокол е да може той да се използва навсякъде, дори в училищния салон. Достатъчно е един човек, който може да борави с програмата, и включената към ноутбука видеокамера с оператор. Въпреки че проектът е разработен от FIBA Europe, към него проявиха интерес и баскетболните федерации от други континенти. Освен това ние получихме поръчка от европейската федерация да модифицираме този проект и за други видове спорт, като футбол, волейбол и др.

- Вие споменахте и за видеоповторения за съдиите по време на мача. Но нали правилата на ФИБА ясно ограничава ситуациите, където е разрешено видеоповторение...

Това е така. Но аз съм убеден, че бъдещето е именно във видеоповторенията на спорните моменти. Та нали от човешки грешки не е застрахован никой, в това число и съдията. И може да се случи така, че  една-единствена грешка да реши изхода на мача. Необходимо е да се стараем да снижим вероятността за това и да направим съдийството по-открито за играчите и треньорите. Ако по време на самия мач покажем на треньора записа на спорния момент, то той може да се убеди в правилността на решението на арбитъра. И това несъмнено ще е в полза на имиджа на баскетбола.

 

Превод: botevgrad.com