Националният отбор по баскетбол очаквано загуби от европейския шампион Испания в  контрола преди Еврофиналите в Литва. Българите паднаха с 59:96 в испанския град Гуадалахара пред 6 000 зрители и определено не успяха да се противопоставят на именития си съперник.

Българите започнаха добре и водеха до 7:5, когато изпаднаха в криза и позволиха да получат 17 поредни точки, с което испанците дръпнаха с 22:7 и на практика убиха интригата.

Нашите не вкараха нито една точка почти 5 минути и в крайна сметка след първата четвърт изостанаха с 10:27, след като Хуан Карлос Наваро наниза 4 тройки за периода.

Във втората четвърт момчетата на Росен Барчовски се мобилизираха и стопиха пасива си до 21:32, но след това класата на иберийците отново взе връх и те набързо увеличиха преднината си до 55:27 на почивката, като Наваро бе реализирал 19 точки, от които 5 тройки.

В третата част ситуацията на игрището не се промени особено, освен че домакините може би намалиха малко темпото. Разликата от около 30 точки обаче остана, като преди последния период бе 29 – 72:43. В началото на третата част за 5 фаула напусна Тенчо Банев.

В последните 10 минути испанците се забавляваха, като на няколко пъти направиха атрактивни изпълнения и Серхио Люл и Серж Ибака забиха мощно в коша на България след асистенции на равнището на ринга от Рики Рубио. В крайна сметка финалната сирена дойде при 96:59.