За първи път пиратска партия влезе в парламента на Берлин. Политическата организация, създадена преди пет години, спечели 9% от вота на вчерашните регионални избори, предаде Уошингтън Поуст.Пиратската партия ще се опита да прокара реформи в законодателството, които касаят различни аспекти на информационните технологии. Ръководството нарича организацията движение за ново информационно общество.

Пиратската партия настоява да отпадне преследването на торент услугите и да бъде осигурен безплатен достъп до интернет. Освен това партията иска отмяна на събирането и съхранението на информация за активността на потребителите в интернет от страна на доставчиците.

Пиратски партии има по целия свят. През юни 2009 г. шведската организация спечели място в Европейския парламент, като за нея гласуваха 7,1 на сто от избирателите. По-късно пиратска партия беше създадена и във Великобритания.

През април 2010 г. бе официално основана Pirate Parties International като международна организация на пиратските партии от петте континента. По-рано същия месец бе учредена и Пиратска партия в България, която стана член на международната организация.