Очакваните постъпления от такса битови отпадъци за 2012 година са в размер на 1 750 000 лева, според план-сметката на община Ботевград. От населението ще бъдат събрани 437 000 лева, а от предприятия и фирми – 1 312 500 лева.
План-сметката е приложена към докладната за изменения и предложения в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси, които ще бъдат обсъдени и подложени на гласуване на сесията на ОбС  утре.
Според внесеното предложение такса смет за имоти с жилищно предназначение ще бъде 2 промила, в това число: за сметосъбиране и извозване – 1.3 на хиляда; за поддържане и експлоатация на депо за отпадъци – 0.3 на хиляда; за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване – 0.4 на хиляда.
За имоти с нежилищно предназначение такса смет ще бъде 6 промила – за сметосъбиране и извозване – 3.0 на хиляда, за поддържане и експлоатация на депото – 1.2 на хиляда и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване – 1.8 на хиляда.
За незастроени недвижими имоти, които се намират в районите, където общината предоставя услугата сметосъбиране и извозване на отпадъци, ще се определя и събира такса за ползване на депото и поддържане на чистотата на обществени места, но при условие, че те няма да се ползват през годината. За целта собствениците – физически или юридически лица, подават декларация по образец в отдел „Местни данъци и такси” до края на предходната година. Декларираните данни ще се проверяват от комисия, назначена със заповед на кмета на общината. Ако се констатира невярно обстоятелство, собственикът на имота ще трябва да заплати годишния размер на такса смет.
За учебните заведения – държавна или общинска собственост, размерът на такса смет ще бъде 12.24 лева на един ползвател-ученик. Броят на учениците за съответната календарна година се определя по списък-образец №1, утвърден от образователното министерство.
Ако бъдат гласувани, промените в частта „Местни данъци” на общинската наредба влизат в сила от 1 януари 2012 год.