По предложение на д-р Марияна Горгачева, непосредствено преди обсъждането на отчета на МБАЛ – Ботевград, съветниците почетоха с едноминутни мълчание паметта на д-р Петко Иванов. След това думата поиска съветникът Цветан Миньовски, който бе категоричен, че няма да подкрепи отчета на болницата за 2012 година. Той се мотивира, че „управителят д-р Филев заблуждава, че медицинското обслужване е на ниво, а в същото време болницата не разполага с ортопед, невролог, кардиолог и анестезиолог. 
Според  д-р Филип Филев „инвестиция от над 500 000 лева за оборудване с ортопедична апаратура е неразумна за ботевградската болница, защото тя не може да се конкурира със специализираните клиники и центрове в това отношение. В подкрепа на думите си той посочи, че една от болниците, в която има отделение по ортопедия и травматология, е на няколко километра от Ботевград.
„Що се отнася до невролозите, в Ботевград има четирима, но трима от тях са с документи от ТЕЛК и не могат да дават дежурства и да бъдат на разположение. Единствено д-р Валерия Петрова може, но няма как един човек да работи денем и нощем през цялата година. Ако не бях намерил кардиолог, след като д-р Петко Иванов се разболя, в ботевградската болница нямаше да има вътрешно отделение. Болницата разполага и с анестезиолог. МБАЛ е второ ниво, което означава, че има двама анестезиолози със специалност и двама без специалност”, допълни д-р Филев.
Общинският съветник Мариана Босовска каза, че според нея не е редно болницата да заделя средства за ремонтни дейности и медицинско оборудване от собствени приходи, а да се разработят проекти за привличане на безвъзмездна финансова помощ по различни програми.
Христо Якимов попита защо в отчета на болницата не е посочена сумата от 100 000 лева, която общината е отпуснала по решение на ОбС за закупуване на тръба за скенера. В отговор д-р Филев каза, че договорът е сключен между общината и фирмата-доставчик.
Думата по отчета на болницата поиска и кметът Георги Георгиев. „Д-р Филев е най-голямата гаранция, че в следващите години в Ботевград ще има работеща болница”, заяви той. После се обърна към Цветан Миньовски с думите: „По един селяндурски начин ти се опита да дадеш ниска оценка на нещо, което хората оценяват високо.”.
След тези думи съветникът напусна обиден заседателната зала.
В края на обсъждането д-р Веселка Златева каза: „Повярвайте, страната започва да страда за медицински кадри. Млади лекари завършват и напускат България. По едно време имаше съмнение за синхрон в работата на доболничната и болничната помощ. 90 на сто от прегледаните в доболничната помощ се лекуват в нашата общинска болница. Онкоболни и хора с някои други заболявания се лекуват в София. Но понякога столицата може да се окаже много далече при някои случаи, както казва един мой колега. Ето защо в нашата община трябва да има работеща болница.”.
Отчетът на МБАЛ – Ботевград беше приет с 23 гласа „за”, 3-ма „въздържали се” и 1 „против”.