Баскетболният празник в столицата на Косово по случай първата поява на местен тим в официална международна среща бе за сметка на Балкан. Близо три хиляди души в Залата на младежта в Прищина създадоха невъобразима атмосфера далеч преди началото на мача между Сигал и Балкан.


С мощни приветствия минути преди срещата публиката посрещна и двайсетина фенове от Албания, дошли специално за събитието. Присъства и немалобройна група привърженици и на другия тим от Косово от намиращия се на около 80 км от столицата град Пея, пристигнали да покрепят своите сънародници, които иначе са противници в Суперлигата на страната.


Всичко това оказа изключително негативно влияние върху началото на мача за Балкан. Домакините дръпнаха с 10-0 още в 3-та минута, в 7-та резултатът вече бе 23-6, а след края на първата четвъртина 33-13 за Сигал. Във втората зелените започнаха да действат по-спокойно, но това бе достатъчно само да я спечелят с 2 точки, на полувремето пасивът им остана голям - 53-35 за Сигал. В тези две първи части грешките на играчите на Балкан бяха два пъти повече от тези на съперника, който ги наказваше с отличните изпълнения на своите лидери Кендрик Джоунс, Дардан Бериша и Тей Уокър.


В третата част нещата не се промениха, домакините прибавиха към преднината си още 3 точки - 70-49. А след първите три минути на четвъртата наставникът Александър Тодоров смени основните играчи, останалите оформиха крайното 89-71 за Сигал Прищина.


Това бе второ поражение за Балкан, след като в първия си мач отстъпи Черна гора на Местния Теодо Тиват със 76-71, и втори успех за тима от Косово след победата миналата седмица като гост на Куманово 2--9 с 84-79. Любопитно е, че двама от съдиите в тези две срещи бяха едни и същи - черногорците Зоран Шутулович и Огнен Йокич.


За Балкан най-резултатен с 19 точки бе Станимир Маринов. Иван Лилов вкара 12, Павел Маринов - 11, Ноа Далман има 8 с 12 овладени борби. Айкмайър вкара 7, Мартин Маринов - 6, Кнутсън - 4, Гълъбов добави 3, Ивков е с 2, Кочев с 1.


За победителите полският национал, който е етнически косовски албанец - Дардан Бериша, стана топреализатор с 21 точки. Той не започна в стартовата петица, но за 22 минути мушна 6 тройки от 11 опита. Единият от тримата американци - Кендрик Джоунс, вкара 20 точки, другият - Тей Уолър е с 11, центърът Блерим Мазреку има 14. Сигал има доста по-добър процент от тройката - 38%, с 13 тройки от 31 опита, докато Балкан по този показател е с 6 от 25, или 24%.


Домакините отнеха и два пъти повече топки - 12 срещу 6 на Балкан, имат и с 6 асистенции повече, в останалите показатели - борби и грешки,има относително равенство.


Резултатите от останалите срещи от втория кръг на BIBL:


Левски - Кожув 71-84


Теодо Тиват - Галил Гилбоа 75-96


Куманово 2009 - Крайова 73-60


В третия кръг следващата седмица Балкан отново гостува. И то във вторник, само три дни след първия му мач в НБЛ в Ботевград срещу Левски. Съперник на нашите е Кожув Гевгелия.


Снимки: botevgrad.com