Отчет за работата на Общинския съвет за второто полугодие на 2013 година бе внесен за обсъждане и гласуване на вчерашното заседание. Съветникът Иван Гавалюгов заяви, че изразява несъгласие със становището на председателя на ОбС Йорданка Лалчева за добрата атмосфера в ОбС и добрата координация между органа за местно самоуправление и общинската администрация.


„Има един много съществен проблем, който ни дава основание да считаме, че Вие не се справяте със задълженията си и да поискаме предсрочно прекратяване на Вашите правомощия. Става дума за атмосферата в ОбС. В последните няколко месеца тя стана изключително обидна за нивото и имиджа, който трябва да има институцията Общински съвет – Ботевград. Най-малко смятам, че е редно от куртоазия, ако щете дори, или от някакво лицемерие да обърнете внимание на този проблем, който пречи на конструктивната работа на Общинския съвет и вземане на най-добрите решения. А те се вземат, когато общинските съветниците имат добра атмосфера за работа, изчистена от всякакви лични нападки и коментари извън конкретиката на разглежданата точка. Това нещо, за съжаление, не се случва. Считам, че Вие, като председател, най-малкото, което трябваше да направите, е   да споменете този проблем в отчета”, аргументира се съветникът.


В отговор Йорданка Лалчева заяви: „Лицемерието и куртоазията не са в моя стил. Хората, които ме познават добре, знаят, че не съм лицемер. Аз така съм счела да представя отчета. Различните отчети през годините назад, които са приемани в тази зала, са били съвсем различни по стил. Всеки отчет беше сам за себе си. В крайна сметка така съм решила да бъде. Това, че Вие твърдите, че Общинският съвет на Ботевград не работи, също не е вярно. 15 заседания на ОбС за шест месеца, като имате предвид, че месец август сме били във ваканция. Взети са 157 решения – една доста добра и обемна работа. Не искам тук Вие да втълпявате на всички нас, както и на населението, че Общински съвет – Ботевград не работи. Относно отношенията – мисля, че тук няма лични отношения между нас. Всичко трябва да бъде на професионално ниво и ако някой си позволява да има лични отношения – това е негова грешка. Редът и атмосферата в ОбС не ги създавам аз. Защо да ги създавам аз?! Вие искате да ми вмените да бъда арбитър, да бъда някакъв квестор, да въвеждам някакъв ред. Искате да ми въведете неща, които трябва да изпълнява българският съд. Тук всички трябва да спазваме правилника.”.


Думата взе и кметът Георги Георгиев. Той изтъкна, че общинската администрация напълно споделя внесения от председателя на ОбС отчет. Той пожела: „Продължавайте да работите все така съдържателно и аз мисля, че тази оценка, която в момента има и обществеността към Общинския съвет, ще продължава да бъде същата, а тя е висока, тя е много висока. Защото засега не съм видял в центъра на Ботевград митинги със знамена, със свирки и разни други подробности да искат оставката на председателя на ОбС или на общинските съветници в Ботевград.”.


По въпроса за атмосферата в ОбС  кметът направи следния коментар: „Атмосферата в ОбС се определя от присъстващите на заседанията. Когато казвам присъстващите – нямам предвид присъстващите граждани, защото от тях не сме имали създаване на напрежение. Напрежението се създава от самите общински съветници, от личните отношения между тях. Никой не е длъжен да обича всичките общински съветници. Забележете, че атмосферата в този общински съвет започва да се нажежава, започва да мирише на нещо много отвратително в последните няколко месеца. И това не е случайно. Задайте си въпроса каква е причината, дали някой не влезе през последните два месеца в ОбС  и не размириса ОбС. Правете си изводи!”.
Йордан Йорданов също изрази мнение, че местният парламент е работещ. По негови думи, за това му завижда цяла България. „Питам се, след като общината ни е в добро състояние, това не се ли дължи и на ОбС? А това, че има понякога напрежение, не го ли създаваме ние?”, каза съветникът.


Според Маргарита Кирова отчетът на Йорданка Лалчева отговаря на изискванията.


Цеца Христова подчерта, че с вземането на 157 решения през второто полугодие Общинският съвет е свършил голяма по обем работа. Тя изрази несъгласие с изказването на Иван Гавалюгов, че атмосферата в ОбС пречи да се вземат правилни решения. „За да бъдат правилни решенията на общинските съветници, зависи от това как сме ги проучили”, каза съветничката. Цеца Христова призова участниците в дебатите да спазват реда и да се изслушват взаимно, без да се прекъсват. Тя направи забележка на съветниците да не се обръщат към Георги Георгиев с „кмете”, а да използват учтивата форма, „както го изисква доброто възпитание”.  Случайно или не тя пропусна да отправи подобна забележка и към градоначалника, който по време на заседания също си позволява да говори на „ти” на съветниците, а понякога дори се обръща към по-младите представители на опозицията с „момче”.