Президентът на баскетболния "Рилски спортист" Петър Георгиев настоява за промени в организацията на баскетбола и спешни решения от страна на федерацията. През последния сезон той бе шеф на Националната баскетболна лига. Пред "7 дни спорт" той говори за свършеното през годината, необходимостта от промени и възможността "Рилски спортист" да се оттегли от първенството.


- Преди година приехте да станете президент на лигата. Какво успяхте да свършите за това време?
- Оценката трябва да я направят други хора, но моето лично впечатление е, че успяхме да направим много неща в положителна посока. За това говори и начинът, по който завърши шампионатът. Нямаше ексцесии, въпреки че мачовете бяха много оспорвани. Не си спомням от години сериите да са се играли до пет мача и до последната минута да не се знае кой ще победи. Имаше добро съдийство за първи път от години. Съдиите не се опитваха да решават мачовете. Въведохме теглене на жребий за съдийските наряди и никой нямаше право да иска промени. Направихме правила, които трябва да се спазват от всички без значение дали става въпрос за "Лукойл", "Рилски спортист" или "Черно море". Някои от отборите роптаеха, защото санкциите бяха жестоки. Но без такива санкции не може да се постигнат резултати. Наистина направихме някои компромиси в интерес на баскетбола но те не бяха чак толкова много. Мисля, че през този сезон поставихме добро начало. Дано така да продължи и през следващия, когато няма аз да съм президент.
- Като че ли през годините основна дума при управлението на лигата бе именно компромис. Така ли е?
- Ние направихме събиране преди няколко дни и отчетохме правенето на компромиси като грешка, най-вече от страна на федерацията. В какъвто и да е аспект, правенето на компромиси не помага на баскетбола. Напротив - води до задълбочаване на негативните неща, които ги знаем от години.
- Какви компромиси прави федерацията?
- Много са. Един от тях бе полуфиналите и финалите да се играят в малки зали, което не беше така през миналия сезон. Това не е в интерес на баскетбола. Направихме го заради един отбор.
- "Черно море", нали така?
- Да, да. След това от същото се възползва и "Лукойл Академик". Дори не бе в интерес на техните отбори, защото малко хора видяха интересните мачове в края.
- Колко клуба трябваше да не завършат първенството при липса на компромиси и има ли такива, които още дължат пари на лигата?
- Има, да. Моето предложение е отборите, които дължат пари, да не започнат първенство което сигурно ще се спази. Макар че до ден днешен не знам колко отбора евентуално биха продължили и през следващия сезон. Почти всички отбори дължат пари. Има глоби, съдийски разходи, наказания. Един като види, че други не плащат, и казва: "Аз пък не съм най-големият глупак, че да плащам."
- Имаше обвинения, че като шеф на лигата вземате решения, които са в полза на "Рилски спортист".
- Ако ми кажете едно нещо, което е мое решение в полза на "Рилски спортист", ще се откажа от баскетбола. Обвинения винаги има, защото цялото ни общество е такова. Винаги глупаците надделяват. Има хора, които само с простотии си изкарват хляба, и затова нищо не върви. Сещам се, че даването на разрешение на Станимир Маринов да играе за "Левски" беше точно преди мача срещу нас. Не съм стигнал дотам да се оправдавам пред хора, които не разбират нито от баскетбол, нито от икономика, нито от нищо.
- Съжалявате ли, че се съгласихте да водите лигата?
- За нищо не съжалявам. Вярно - бях доста по-натоварен и загубих доста време. Но аз го правя от 23 години за баскетбола. Каквото мога, правя, но вече нервите ми не издържат да слушам простотии по мой адрес.
- За тези години правили ли сте груба сметка колко пари сте дали за баскетбол?
- Не съм, защото, ако направя, на секундата се отказвам от баскетбола. Цифрата е огромна.
- Като собственик на "Рилски спортист" доволен ли сте от сезона за вашия отбор?
- За нашия малък град и за финансовите ни възможности мога да бъда доволен. Имали сме по-големи успехи при подрастващите. За мъжкия отбор съм доволен, защото показахме добра игра. Бяхме на финал на Балканската лига, станахме трети за Купата на България. В първенството, след като не успяхме в петия мач с "Балкан", за трето място вече бяхме изморени и без някои основни играчи.
- Намекнахте, че женският ви отбор може да не играе в първенството, а дори и мъжкият.
- Искам първо да видя дали федерацията ще направи някаква промяна и след това ще взимам решения. Трябва да се направи нещо за детско-юношеския баскетбол, трябва да се говори сериозно за женския баскетбол който има успехи в миналото, а сега не могат да се съберат пет отбора в първенството. Това е позор и не се взимат никакви мерки от федерацията. Ръководството на съдийската колегия е безумно слабо и некадърно и там също с години не се правят никакви промени. Решаваха мачове в предишни години. Добре, че тази година се справихме с това. Когато има някакъв проблем, от федерацията казват, че това е проблем на лигата. Няма такова нещо. Всичко е проблем на федерацията. Лигата е производна на федерацията. Ако федерацията направи сериозни правила и да няма компромиси... Има отбори, които не са си плащали таксите за чужденци с години и продължават да играят с години. Това са хиляди левове.
- Кои са тези отбори?
- Много са, те се знаят. Нека федерацията да каже, защото оттам събират парите за чужденци.
- Една от критиките към вашия клуб през годините е, че залагате на много чужденци в мъжкия отбор, а от школата не излизат играчи, които да получават шанс.
- Това също са приказки, които не са навътре в баскетбола. Ако направите сметка колко деца - момчета и момичета, от всички възрасти тренират баскетбол в последните 20 години по клубовете, няма друг такъв клуб като нашия. Друг е въпросът, че не са излезли играчи. Макар че ние имаме 5-6 момчета, които играят в мъжкия отбор. Да не говорим за жените, където всички са от школата ни.
- Имат ли вина и клубовете за нивото на баскетбола, или всичко тръгва от федерацията?
- Всички имаме вина, не само федерацията.
Клубовете винаги се оправдават с липсата на пари
За мен това не е оправдание, защото, като обичаш нещо и искаш да го направиш, може да стане и с малко пари. А може и с много пари нищо да не стане. И за двете неща имаме примери.
- Поне отвън изглежда, че тази федерация не прави нищо. Имате ли такова чувство?
- Чак нищо - не знам. Но имам такова чувство, защото не може от федерацията при 20 мача, които играем в "Балканската лига", да не дойде никой. Чак на финала дойдоха да видят, че има такъв отбор и сме останали единствен български отбор да играем на международно ниво.
- Може ли наистина да се откажете от първенството?
- Ако федерацията не вземе мерки, има вероятност да се откажем от първенството.
Не може аз да пиша писма и да не получавам отговор
Да ми отговорят поне: "Този човек е най-добрият, кадърен е, постигнал е еди-какви си резултати." А той да пречи на лигата.
- Съдийството ли е най-големият проблем в баскетбола?
- Едно от нещата е, въпреки че тази година се справихме. Сложихме ги на мястото, за да знаят, че не свирят първа цигулка на баскетбола. Те са обслужващ персонал и не трябва да се намесват в други неща.
- Струва ли ви се сериозно да няма мъжки и женски национален отбор през тази година?
- След като няма официални първенства и няма пари, мисля, че е нормално. Ако има пари, окей. Но като не дава нищо държавата, как да стане?
- От федерацията казват, че играчите няма да искат да играят, когато не са задължени.
- Това също е въпрос на федерацията. Може да се направят правила. Като не искат да играят, няма да им се дава разрешение да играят в каквито и да е отбори. Ако федерацията си е на мястото, всичко може да стане. Но не може някои да се напиват преди мач и ти да ги включваш в националния отбор, защото били еди-кои си. Това е безумие и никога не е било. Преди баскетболът се е играл от хора с по две висши образования. Сега хора без средно искат да говорят за баскетбол.

Тодор Христов, 7 дни спорт