Събитията около Левски 2014 и Лукойл вълнуват всички в баскетболните среди. BGbasket.com се свързва с представители на клубовете у нас, за да коментират случващото се. Президентът на Рилски спортист Петър Георгиев също сподели мнение по темата. Той бе категоричен, че това е катастрофа за баскетбола ни и заяви, че в никоя държава няма нещо подобно.


„Има хора, които много повече разбират от мен и казват обратното. Случващото се обаче е катастрофа за българския баскетбол и успех за бизнеса. Ако съберем всички добри играчи в един клуб, а те не са много, какво първенство да има и каква конкуренция… Къде в света има подобно чудо, как ви се струва Реал Мадрид и Барселона да се обединят? Това не е смешно, а плачевно“, заяви Георгиев пред BGbasket.com.


„Мен не ме интересува, ние си имаме клуб и играем. Който каквото иска, това да прави. Освен ние да се обединим с друг клуб и първенството да стане от четири отбора, както при жените. Може би така ще е най-добре. До състоянието, до което докарахме жените, вървим по същия път, да докараме и мъжете“, добави той.


Президентът на Рилски спортист бе разочарован, че никой не е потърсил клубовете за мнение, преди да бъде взето подобно решение. „Това, което се случва, е ненормално и в никоя държава го няма. Пак казвам – това е отвратително за баскетбола в България и отлично за бизнеса на някои хора. Чакам някой да ме попита, но никой друг досега не ми се е обадил - нито от федерацията, нито от Лигата. Мисля, че поне от кумова срама, трябваше да се събере Лигата и да ни попитат останалите клубове, да кажат каква е идеята, какви са предимствата и т.н. Все пак аз давам пари от 1993 г. Няма нито един спонсор от тази година до днес да дава пари за българския баскетбол и никой не ме е попитал. Добре, правете го, след като е добре за тези два клуба. Аз не бих го направил за моя. Това означава, че за тези години аз не съм давал пари за този клуб или искам да го съсипя и да направя нов, който ще е страхотен и ще стане „европейски шампион“.


Петър Георгиев бе категоричен, че за него няма значение, че Левски се превръща в основен претендент за титлата. „Винаги се боря с фаворити и винаги ги бия. Това много не ме притеснява“, сподели той.