В социалната програма на общината за тази година се заложени 60 000 лева за предоставяне на медицински услуги на жители на община Ботевград, навършили пенсионна възраст. Всеки, отговарящ на условието, има право на един безплатен преглед при специалист, който се осигурява от МБАЛ Ботевград. В момента текат прегледи на пенсионери от селата. Общият брой на записаните е 232. От тях 6 човека - от село Радотина, са на легло и ще бъдат прегледани на място. Това съобщи управителят на болницата д-р Красимир Кушев. 


„Всеки ден лекарите-специалисти преглеждат по петима души. „Прегледите се извършват по предварително изготвен график. Разбира се, съобразили сме се с желанието на всеки пенсионер от какъв специалист иска да бъде прегледан. Имаме заявени прегледи при уролог, специалист по вътрешни болести, кардиолог, невролог, гинеколог и гастроентеролог. От 19 юни започват прегледите при очен лекар, тъй като в момента специалистът, който трябва да преглежда, е в отпуск”, обясни управителят на МБАЛ.   


Прегледите на пенсионерите от селата са започнали от 7 юни и ще продължат до края на този месец. Междувременно на регистратурата в болницата записват за безплатни прегледи граждани, навършили пенсионна възраст, които са от Ботевград. Към момента са се записали 90 човека. Прегледите на хората от Ботевград ще започват веднага, след като приключат прегледите на жителите на селата – в края на този месец, и ще продължат до началото на август. Това съобщи още д-р Красимир Кушев.  


Повечето от записаните са изявили желание да бъдат прегледани при кардиолог. Тези прегледи ще се извършват от д-р Петьо Герганов. Той е специалист и по вътрешни болести.


Д-р Герганов преглежда два пъти седмично в ботевградската болница. Ето какво сподели за него възрастен човек, който току-що бе прегледан: "Доволен съм от възможността да премина преглед при специалист. Преди две години ми бе направена коронарография в софийска болница и ми бяха преписани лекарства. Оттогава не съм посещавал кардиолог. Сега имам тази възможност, благодарение на прегледите, които се заплащат от общината. Много съм доволен от кардиолога, който ме прегледа. Направи го с голямо внимание, изключително любезен лекар, за което му благодаря.".