Такива са намеренията на общината, тъй като детската градина е сегрегирана - всички деца са от ромски произход. Идеята е след 1 септември, когато отвори ремонтираната детска градина „Детелина“, децата от „Саранск“ да бъдат пренасочени там заедно и с други деца.


Заради ремонта на детска ясла „Здравец“ от 6 юни децата са разпределени в другите детски градини по график. Най-много са в „Синчец“, „Звънче“ и „Кокиче“. За яслените групи ще се грижи персоналът от детската ясла. Децата обаче ще посещават градините само през юни и юли, през август ще останат на грижите на родителите си. Причината е, че през август в Ботевград остава дежурна само една детска градина, в която ще има сборни групи от всички градини и няма възможност за яслена група. От 1 септември децата от яслата ще бъдат преместени в ремонтираната детска градина „Детелина“, докато приключи ремонтът на „Здравец“.


Заради прехвърлянето на яслени групи в детските градини, това лято децата, които на 1 юни са завършили подготвителна група, няма да могат да останат повече в детските градини. До началото на учебната година те остават грижа на семействата си, за което предварително са уведомени, заявиха от общинската администрация.