Обсъждането на докладната за поемане на общински дълг от 2 700 000 лв. за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в МБАЛ Ботевград продължи повече от два часа.


В началото на днешното заседание, когато се обсъждаше дневния ред, съветникът Дамян Маринов предложи докладната записка да отпадне. Мотивът му бе, че непосредствено преди сесията се внася допълнителна информация, а на съветниците им е необходимо време да се запознаят с нея. Според него би трябвало общината да организира по-широко обсъждане дали поемането на общински дълг е най-правилният начин да се помогне на местната болница. 


Кметът Иван Гавалюгов обясни, че към докладната има достатъчно информация за самия дълг, а допълнителната съдържа ориентировъчна количествена-стойностна сметка за обекта. Градоначалникът поясни, че конкретика по проекта ще бъде предоставена, когато той бъде готов.


От изказването на Иван Гавалюгов стана ясно, че на 21 септември е проведено обществено обсъждане за поемане на дълга, на което не е присъствал нито един общински съветник.


Съветникът Тихомир Найденов изрази мнение, че докладната трябва да остане в дневния ред, защото предстоят още много стъпки преди да се пристъпи към реализация на самия проект.


Георги Георгиев заяви, че ще подкрепи предложението на Дамян Маринов, като подхвърли, че след края на своя трети кметски мандат е оставил болницата в перфектно състояние.


Постъпилото предложение от съветника от групата на  ГЕРБ не бе прието. То получи 10 гласа “за“, 13 “против“ и 3 “въздържал се“. 


Дебатът по темата продължи, когато на дневен бе докладната, с която общината поиска съгласието на ОбС за поемане на дългосрочен общински дълг от държавен Фонд за енергийна ефективност и възобновяеми източници. 


Подробна информация по темата бе представена от кмета Гавалюгов. „Всяка година се правят някакви ремонти в болницата. Факт е, че покривът на МБАЛ Ботевград е изцяло подменен на няколко етапа. Тази година завърши подмяната на последните около 800 кв.м покривно пространство. Извършва се ремонт на една от операционните зали и други по-дребни ремонти на сградния фонд, както се е правело и в предходната година, и в годините назад. Това няма цялостен характер, дългосрочен и осезаем ефект върху цялостното състояние на сградата на МБАЛ Ботевград. Затова намирам за абсолютно необходимо и належащо реализирането на проект, който генерално да реши този проблем. Всички ние посещаваме тази болница и нашите роднини също. Като собственици на капитала на дружеството сме отговорни за неговото максимално, ефективно и полезно за обществеността функциониране. Сградният фонд е само един от факторите, той не решава сам по себе си проблемът със здравеопазването в Община Ботевград и в Република България, но обстановката, условията на труд и условията на пребиване са много важни”, каза Иван Гавалюгов.


Кметът обясни, че се предвижда вътрешно саниране на сградата, подмяна на дограми, подмяна на отоплителна инсталация, подмяна на електрическа и ВиК инсталация, извършване на съпътстващи неотложни ремонти.


По въпроса за поемането на дългосрочен дълг, Иван Гавалюгов разясни: "Няма лихви за предсрочно погасяване. Сумата, която би се връщала на годишна база, е абсолютно погасима – в рамките на около 450 000 лв.".


Кметът призова съветниците да загърбят политическите противоречия и да се обединят около каузата за подобряване на условията в болницата. Думите му обаче не бяха взети под внимание.


Последователно думата поискаха Дамян Маринов, Йордан Йорданов, Петя Кочкова, Георги Георгиев. Техните изказвания бяха в посока, че няма да подкрепят този дълг. Чуха се и абсурдни обвинения. Според Петя Кочкова настоящият кмет си прави пиар с това, че предлага точно в този момент да се поема дълг за ремонт на болницата. "Много е лесно да изтеглиш тези милиони и да се разплатиш, и да вземеш аплаузите, да избереш фирмата, да направиш, а след това дългът да се изплаща от хората след Вас, тъй като Вие сте убеден, че няма да сте този, който ще носи отговорност. И сега за това Ви е много лесно да взимате такива предложения”, каза тя.   


Георги Георгиев също подхвана темата с пиар-а, като по нея не каза нещо по-различно от седящата до него съветничка. След това изказването му пое рязко в друга посока - колко "невъзвръщаеми милиони е получила общината от различните правителства" по време на неговото кметуване. Следващото отклонение бе, че "Община Ботевград е банкрутирала". Изведнъж го осени съвсем друга мисъл - от тия 3 000 000 лева за болницата кметът Гавалюгов готви публичен грабеж на 2 000 000 лева. 


Филип Филипов попита преждеговорящите дали са били в управлението на общината, или ги е налегнала амнезия. Той подчерта, че болницата трябва да бъде приоритет на всяко едно управление на общината. Съветникът изтъкна необходимостта от реализирането на проект за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в МБАЛ, защото това ще доведе до значително свиване на разходите на лечебното заведение.


Най-възрастният общински съветник – Иван Райчинов, заяви, че се срамува от това, което се говори в залата. Той сподели, че скоро е бил на лечение в местната болница и там е разговарял с пациенти, които не са били равнодушни към лошото състояние на сградния фонд на МБАЛ.


По повод постъпилите предложения от Дамян Маринов, Йорданка Лалчева и други съветници – да се правят поетапни ремонти на помещенията в лечебното заведение, Коцо Коцев обърна внимание, че въвеждането на мерки за енергийна ефективност се прави на цяла сграда, а не на парче.


“Болницата има нужда от ремонт и това никой не го оспорва. Поемането на общински дълг е сериозен въпрос. След като кметът ни го предлага, той има и решение по него. А може би има и амбиция за още едни мандат, за да може да върне този кредит. Затова не трябва да гледаме и да мислим на парче - на отделна стая, на отделно отделение“, заяви д-р Веселка Златева.


“Изкривени факти и неистини“ – така Иван Гавалюгов  се изрази за някои от направените изказвания. “Като отговорен човек приемам да връщам заема, ако хората ми гласуват доверие и преценят, че аз трябва да го връщам“, допълни кметът.


В крайна сметка предложението на общинското ръководство за поемане на общински дълг бе прието с 16 гласа “за“ и 11 “въздържал се“. В числото на подкрепилите докладната влизат присъстващите съветници от групата на МК ГДБОП, БСП, Милчо Владимиров, Петър Петров и Иван Начев от ОББО и независимите Филип Филипов, Цветан Цолов и Еленко Иванов.


Припомняме: http://botevgrad.com/news/74360/Obshtina-Botevgrad-shte-iska-saglasieto-na-ObS-za-poemane-na-dalgosrochen-obshtinski-dalg-za-remont-na-bolnicata/