Вицепремиерът Мариана Николова бе гост на освещаването на напълно обновената детска градина в Литаково.  Събитието се състоя днес - на светлия християнски празник Игнажден. По традиция архиерейският наместник отец Борис отслужи водосвет за здраве и благоденствие на децата, на техните родители и учители. Ритуалът по прерязване на лентата на обновеното детско заведение изпълниха вицепремиерът на България Марияна Николова, кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов, председателят на ОбС Любомир Лилов и кметът на село Литаково Даниел Дилов. 


Приветствие към гостите поднесе директорът на ДГ „Здравец” Петя Микова. От името на колектива на детското заведение тя благодари на цялото общинско ръководство за осъществяването на дългоочаквания ремонт. 


„Уважаеми г-н Гавалюгов, уважаеми г-н Лилов, уважаеми госпожи и господа, скъпи съграждани, за мен е чест и удоволствие в навечерието на светлите християнски празници да съм тук сред Вас, да открием заедно реновираната детска градина „Здравец” и да имам възможност да Ви поздравя лично. Едва ли има нещо по-важно за нас от спокойствието и щастието на децата ни. Бих искала да Ви уверя от поста, който заемам, че ще работя с всички сили за доброто на българските деца”, каза в приветственото си слово вицепремиерът Марияна Николова. Тя обеща, че с каквото може, в рамките на своите възможности, ще оказва съдействие на Община Ботевград. Г-жа Николова пожела на всички светли празници и щастлива Нова година.


Марияна Николова е родом от Ботевград, бащината й къща се намира в Трудовец. Като вицепремиер на България, това е първото й официално посещение в нашия край. 


„Вярвам, че успяхме с общи усилия да осигурим много добри, даже отлични условия за отглеждане и възпитаване на децата на село Литаково. Естествено, усилията на общинското ръководство, вярвам и усилията на държавата, са в посока обезпечаване с всичко необходимо на най-младите наши съграждани. Радостен съм, че това е третото детско заведение в рамките само на тази година, на което ние успяхме да направим основен ремонт. Няма да е последното. През следващата година на не по-лоши условия ще се радват и децата в останалите големи села на общината”, каза в своето приветствие кметът Иван Гаволюгов. Той благодари на фирмата-изпълнител на проекта за това, че е изпълнила своя ангажимент точно, коректно и в срок. 


Кметът призова младите жители на село Литаково да се възползват максимално от създадените условия в детската градини и техните деца редовно да я посещават.


Думата бе дадена и на кмета на село Литаково Даниел Дилов. Той подчерта, че днешният ден ще се запомни и с това, че в откриването на обновената детска градина участва вицепремиер. Даниел Дилов благодари на Марияна Николова за оказаната висока чест и отправи благопожелания към колектива на детското заведение и всички, уважили събитието.


Празникът продължи с поетично-музикална програма, подготвена от малките възпитаници на ДГ "Здравец" и техните учители. 


Детска градина „Здравец” получи специален подарък от Марияна Николова – икона на светите братя Кирил и Методий. От своя страна кметът Гавалюгов подари на вицепремиера малка пластика на символа на града – часовниковата кула. 


За ремонта на детската градина в Литаково общината отдели близо 200 000 лева. Той включва подмяна на отоплителна, ел. инсталация и ВиК инсталация, шпакловане, боядисване на стени, подмяна на подова настилка, ремонт на покрив, на дограма, топлоизолация. Предстои да бъдат закупени и нови мебели за детското заведение – креватчета, маси, секции и други за около 11 000 лева. 


Детската градина е построена през 1969 година. Оттогава за първи път се прави основен ремонт на сградата. Към момента в ДГ „Здравец“ се обучават 54 деца на възраст от 2 до 6 години.