Група „Ранобудни славейчета” на ДГ „Славейче” участва в Националния конкурс „Дивите божури” с 40 рисунки. Децата са подготвили творбите си с помощта на своята учителка Мариана Макавеева. Рисунките на всички участници в конкурса са подредени в изложба, която бе открита днес в сградата на Народно читалище „Христо Ботев 1934” в Божурище. 


В надпреварата се включиха деца от цялата страна на възраст между 4 и 16 год., разделени в три възрастови категории. Освен журито, всеки посетител на изложбата ще може да даде своя глас за творбата, която най-много харесва. Изборът се очертава да е труден не само поради големия брой рисунки, изпратени от Сливен, Габрово, Ботевград Харманли и други градове на страната, но и поради силно изразената артистичност и използването на различни техники, съобщават организаторите на събитието.    


Изложбата е част от програмата на читалището в Божурище и Българска фондация Биоразнообразие по повод Международния ден на биоразнообразието, който се отбелязва днес – 22-ри май. В нея са включени още творчески ателиета за деца и публична лекция с дискусия за дивите божури и защитените територии в България. Един от лекторите ще бъде д-р Десислава Алексова – преподавател по международен туризъм в Международното висше училище в Ботевград. Също така тя е един от авторите на Стратегията за развитие на туризма в Община Ботевград. Десислава Алексова е родом от Божурище и е пряко ангажирана с опазването на находището на теснолистен божур между Божурище и Волуяк. Благодарение на усилията на много хора, през 2017 година тази територия бе обявена за защитена местност „Теснолистен божур”.  


По време на днешната дискусия се очакват мнения и предложения от участващите за това как да бъдат опазен този вид от изчезване. Разорават се последните естествени находища на теснолистен божур, само защото те се намират на сегашната граница на защитената местност, и масово се игнорира фактът, че съгласно Закона за биологичното разнообразие този вид трябва да бъде опазван навсякъде в природата, съобщават още организаторите на събитието.


Остатък от периодите между заледяванията, теснолистният божур расте по тревисти каменисти места и пасища. Град Божурище е наречен така именно на божурите, които растат около него, а видът присъства и на градския герб.