На 30 септември в Техническия колеж по енергетика и електроника започва обучение по професия “оператор-монтажник на електронни елементи”. По специалността ще се обучават 20 безработни лица, регистрирани в Бюрото по труда – младежи и дългосрочно безработни, както и 10 лица, заети в СД Окто 7 – Цолев и сие”. Учебната програма включва 60 учебни часа по теория и 160 часа практически занимания. Курсантите, които се представят успешно на изпита, ще получат официален документ за придобита професионална квалификация.

Обучението е част от дейностите по проект към програма ФАР „Развитие на човешките ресурси и насърчаване на заетостта”, който  стартира през месец юли и се реализира в Ботевград. Водеща организация по проекта е СД “ОКТО 7- Цолев и сие”, а партньори са  Технически колеж по енергетика и електроника в Ботевград и “Изи консулт” ООД. Общата стойност на проекта е 77 667 евро, от който 43 688 евро са финансиране по ФАР, 14 663 евро – национално финансиране, а 19 417 евро - собствено участие от страна на водещата организация.

Общите цели на проекта са насочени към принос в адаптиране на пазара на труда към нуждите на реалния сектор, както и към подобряване на перспективите на заетост и трудова реализация на хора в неравностойно положение.

Основните дейностите по проекта са: подбор на представители на целевата група – 20 безработни лица и 10 заети в дружеството лица; провеждане на обучение по професия “оператор – монтажник на електронни елементи”; назначаване на  минимум 16 човека, успешно преминали обучението, на устойчиви работни места в ОКТО 7, както и назначаване на заетите лица на длъжност, съобразно придобитата квалификация; ползване на професионална бизнес консултация; инвестиционна подкрепа за извършване на строително-монтажни работи във връзка с осигуряване на заетост.