Детска градина „Здравец“ в Трудовец прие своите малчугани в напълно обновената си сграда. Тя бе открита официално днес в присъствието на много гости.


„Може би не е случайно, че откриването на обновената детска градина е на големия християнски празник Вяра, Надежда и Любов. Вяра, че България ще пребъде, Надежда – за по-добро бъдеще, и Любовта, която ще спаси света“, каза директорът на детското заведение Донка Стаменова. Тя благодари на общинското ръководство за грижите, на изпълнителите на ремонтните дейности, на кмета на село Трудовец, на служителите на Кметството и родителите на децата за оказаната помощ, на екипа на детското заведение за търпението и неуморния труд. 


Г-жа Стаменова се обърна към кмета Гавалюгов с думите: „Вие показахте правилната посока, в която трябва да се работи за бъдещето на децата ни. Желаем Ви здраве и успех!“  


По традиция ремонтираната сграда бе осветена. Тържеството продължи с художествено-музикална програма с участието на възпитаниците на детското заведение. Това беше техният поздрав към всички присъстващи.


Церемонията по прерязване на лентата бе изпълнена от кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, Христина Христова - парламентарен секретар в политическия кабинет на вицепремиера Марияна Николова, временно изпълняващ длъжността "кмет" на Трудовец Галинка Маринова и директора на ДГ „Здравец“ Донка Стаменова.  


„Поредното изключително приятно събитие, на което присъствам през последните няколко седмици. Днес откриваме обновената детска градина в Трудовец. Много удачно съвпадение с празника Вяра, Надежда и Любов. Моят прочит в контекста да днешното събитие е: Трябва да имаме вяра в нашите деца, надежда за тяхното по-добро бъдеще и любов, с която да ги отглеждаме и възпитаваме. Това е моето пожелание към родителите и към всички учители, които възпитават децата на село Трудовец“, каза при откриването кметът Иван Гавалюгов. Той също благодари на фирмите-изпълнители за добре свършената работа и спазване на договорените срокове, на кмета на селото - Галинка Маринова, за оказаната помощ, на персонала на детската градина и родителите, които допринесоха за превръщането на детска градина „Здравец“ в уютно и приветливо място за отглеждане на децата на Трудовец.  


Кметът Гавалюгов заяви, че не приема обновяването на детските градини като лична заслуга или на администрацията, която управлява, посочвайки, че първите основни грижи и инвестиции трябва да бъдат насочени именно към децата. „Мисля, че по едни ненатрапчив начин го показваме“, добави той. 


Думата бе предоставена и на Христина Христова. От името на вицепремиера Марияна Николова, която е родом от Трудовец, тя прочете поздравителен адрес по случай откриването на новата учебна година. 


По повод обновената детска градина и началото на учебната 2019 -2020 год. поздрав и благопожелания бяха поднесени и от кмета на селото.    


Както сме Ви информирали, за подобряване условията в детското заведение Община Ботевград вложи над 590 000 лева от собствени приходи. 209 000 лева бяха отпуснати за цялостен ремонт на покрива и за подмяна да дограмата. Около 311 000 лв. струваше подмяната на електро, ВиК и отоплителната инсталация и ремонтът на вътрешните помещения.


Проектът за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата бе реализиран за 72 769 лв. Той включваше: доставка и монтаж на топлоизолационна система по фасадни стени и цокъл, включително грундиране, силикатна мазилка по стени, мозаечна мазилка по цокъл и съпътстващите ги строително-монтажни работи, изграждане на мълниезащита и заземителна инсталация. 


За детската градина в Трудовец са закупени сто нови легла и сто нови гардеробчета, четири модулни секции и 20 масички.