Правителството реши националното преброяване на населението и жилищния фонд в страната да се проведе от 7 септември до 3 октомври 2021 г.


Хората, които искат да се отчетат онлайн, ще са първи – те ще могат да попълват електронна преброителна карта от 7 септември до 24 часа на 17 септември, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет в сряда.


На следващия ден – 18 септември, ще започнат посещенията на преброителите по домовете на хората и това ще продължи до 20 часа на 3 октомври.


Всички данни за населението и жилищния фонд, събрани по време на преброяването, ще се отнасят към 0.00 часа на 7 септември 2021 г., което е т.нар. "критичен момент на преброяването", посочват от МС.


Промяната в периода на преброяването е заради пандемията от коронавирус и съществуващия риск за здравето на преброителите и гражданите при директния им контакт при посещенията в домовете им.


Периодът е съобразен с изискванията на ЕК през 2021 г. да се извърши най-изчерпателното статистическо изследване в целия Европейски съюз.