С постановление от днес - 26 март, Министерски съвет отпусна на Община Ботевград 184 200 лева за ремонт на железния мост в Новачене, в посока Гурково.


Съоръжението беше затворено за движение на моторни превозни средства в началото на месец ноември 2020 г. Сигнал за лошото му състояние бе подаден в общинската администрация няколко седмици преди това. Оттам извършиха оглед на съоръжението и установиха множество проблемни греди и сглобки в основата на моста.


Потърсено бе и становище от „Мостремонт – 97“ ООД. В изготвения от проектантската фирма доклад се посочва, че конструкцията на съоръжението е в нормално експлоатационно състояние. Изключение обаче прави пътната конструкция, чийто ремонт не подлежи на отлагане. От обновяване, почистване и консервиране се нуждаят и стоманените лагери, се посочва още в доклада.


„Железният мост е от голямо значение за жителите на село Новачене, той свързва двете части на селото. Мостът е стар, построен е преди десетки години. Убеден съм, че с отпуснатите от държавата финансови средства ще решим един важен проблем на селото.“ - каза кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, който присъстваше на заседанието на МС.


Благодарност за отпуснатите средства изрази кметът на Новачене – Катя Петрова, която също присъстваше на заседанието. „Този мост е много важен за селото. Освен трафика за Гурково, през него минават и автобусните линии за няколко села.“ – обясни Петрова.