Константин Папазов внесе яснота относно съдбата на Левски през следващия сезон в НБЛ. Президентът на столичани заяви, че работата по селекцията вече е в ход, но тя ще бъде съобразена с тежката финансова ситуация, в която се намира клубът. Той не пропусна да изрази своето разочарование от липсата на намеса от страна на държавата в българския спорт. Пред Superbasket.bg Папазов коментира още треньорския тандем между Димитър Ангелов и Божидар Гьорев, селекционната политика на „сините“ и завръщането на ЦСКА в българския елит. Ето какво сподели:


 „Борим се да оцелеем, това е единственото, което се случва. Имаме задължение към играчите от последния сезон и не можем да си позволим да правим силна селекция преди да намерим генерално решение, за да можем да ги изчистим и паралелно с това да имаме отбор, който да участва в първенството. Естествено, че ще има отбор. Имаме селекция вече от десетима играчи. Левски винаги се бори, ние сме минавали през такъв момент. Това се случи през сезон 2015/2016, когато младите момчета, които тогава наложихме, впоследствие станаха важни играчи в отборите. Говоря за Венцислав Петков, Деян Карамфилов и Алекс Симеонов. Сега те са гръбнакът на националния отбор. Ние този филм сме го играли, ще трябва да го повторим. За съжаление никой не е застрахован от това да има финансови проблеми. В тази държава спортът съществува, защото има хора, които безумно го обичат и те го спасяват. Присъствието на държавата е незначително, така че тези неща са ежедневие. Виждате Черно море колко години изнемогва в своето оцеляване, а има може би най-добрата школа. Не се притесняваме, това е правилният път в момента. Затворихме сезона с 400 000 лева задължения, които трябва да се изчистят. Тези хора, които са играли в Левски, нямат никаква вина, че аз най-вече не съм могъл да се справя с това да бъде осигурен бюджетът на клуба. Това е реалността. Много обещания, но малко изпълнения. Както казва Сашо Везенков,-обещанието не е като завещанието-.


Тези параметри, които ги има и се коментират, трябва да вървят ръка за ръка с този разход, към който Левски има зависимост. Не може да имаш задължения и да направиш нов отбор с огромни средства. Няма как да стане. Разполагахме с най-добрия тим през миналия сезон. Има доста обективни причини, които се отразиха. В спорта невинаги най-добрият печели, със сигурност разполагахме с най-добрата селекция, но имахме и много проблеми. Не искам да се оправдавам, защото момчетата показаха, че проблемите от финансово естество по никакъв начин не се отразиха на тяхното професионално отношение. Аз нямам забележка към нито един от тях, вярвам, че рано или късно българските играчи отново ще се завърнат в Левски. Аз знам, че тези хора имат висок морал“, подчерта той.


Златин Георгиев заслужава да завърши своята кариера в Левски. Може да играе още година, две, всичко зависи от това колко му е отредила съдбата. За мен е супер изненада това, че не изигра десети пореден сезон в Рилски спортист. В този момент той е много важен. Когато се разделихме с него през 2013 година и отиде в Рилски, търсеше по-голяма реализация и може би признателност, но през всичките тези години той не е загубил левскарското в себе си. Миналата година му бях написал съобщение, че трябва да стане шампион и да се завръща. Не можа да спечели титлата, но това се забравя, помнят се имената. Смятам, че в нашите взаимоотношения парите не могат да бъдат водещи, така че няма нищо по-логично на 37 години да завърши там, където майка му и брат му са легенди, както и той. Всички знаем коя е майка му и кой неговият брат. Логично е Голди да завърши своята кариера в Левски, стига да е жив и здрав, както и физиката му да позволява. Той много обича този отбор, така че разговорът между нас беше много кратък. Не сме подписали договор, но аз вярвам и всеки, който ме познава…Както казва Наско Сираков,- вербалният договор е вечен, подписът може да има срок-. Ако играе до 42 години и подобри рекорда на Георги Младенов, можем да го съберем в един тим с неговия племенник Мартин Георгиев. Това звучи историческо. В Левски сме свързани вечно с историята. Всичко могат да ни отнемат, но не и историята. Не очаквах, че Рилски няма да го запази, но се получи голяма изненада. Очаквах, че ще има някакъв емоционален момент, в който той ще остане заради своя десети сезон, но всеки прави селекция воден от това да бъде пръв и по-добър. Рилецо има едно младо момче в лицето на Мирослав Васов, който заслужава да играе. Златин си тръгва от Самоков с най-добри чувства и намерения. Нашият разговор беше много ценен, с неговото присъствие в момента би бил още по-полезен, отколкото чисто като баскетболист. Неговото присъствие  и това на Асен Великов ще бъдат в основата на изграждането на някои млади играчи, които съм убеден, че ще повторят съдбата на Петков, Карамфилов и Симеонов. Те тръгнаха по този начин. Съжалявам за Евгени Хаджирусев, който безумно обича Левски, но Спартак ни изпревари. Това е нормално, ние сме в най-лошата изходна позиция, но така ще останат тези, които наистина могат да се чувстват щастливи.


 „Нещата в цяла България са много зле, това го показа поведението на политиците миналата седмица. Не може в България да е кошмар и да бъде управлявана от егоцентрици и безотговорни хора, а ние да искаме спортът да бъде добре. Той е отражение на нивото на държавата. Знаем какво беше отношението на държавата към спорта преди 34 години. Справка е Олимпиадата в Сеул през 1988 година. Сега той съществува единствено на бетинг компаниите, които първи започнаха с мащабна рекламна кампания във всички спортове. Една от тях спаси футболния Левски до голяма степен. Без тях и отделни хора, които безумно обичат спорта и дават пари, няма как да станат нещата. Докато не се намеси държавата в даването на българския спорт от най-ниските нива в училище и след това през масовостта, както и през професионалния, България ще пропада. Неговият най-голям връх беше преди 34 години, оттогава той само затъва. Имаме отделни успехи, свързани с Илияна Раева и гимнастиката, защото тя единствена запази предишния модел, който трябва да признаем, че беше успешен в един недобър за живеене строй. Тогава спортът беше на изключително ниво, такава беше стратегията на всички членки в СИВ (б.а.- Съветът за икономическа взаимопомощ),“ отбеляза още президентът на столичани.


Димитър Ангелов изчакваше своя лиценз, за да бъде старши треньор. По документи аз започвах като старши треньор. Сега спокойно ще може да се подписва на протокола, без да заобикаляме правилата. Небойша Видич нямаше лиценз, но това не му попречи да се държи безпардонно. Той заслужено стана шампион, така че ще дойде денят, в който ще има правила навсякъде. Когато някой дойде в България, трябва да се съобразява с правилата, които всички заобикаляхме, но това беше направено в интерес на българския баскетбол във всички клубове. От всичките десетима наставници само трима имаха право да бъдат треньори, което е жалко. За това отново е виновно управлението на българския спорт. Когато има минимална заплата от 2500 лева на завършилите треньори в НСА, всеки може да зарежда автомобила на някой на бензиностанция, но не всеки може да стане треньор в даден спорт. Заплатите, които взимат младите специалисти, след като завършат НСА, са по-малко от тези, които може да вземе…Малкият ми син работи 12 часа като мие чинии, защото трябва да се научи на труд и получава 60 лева на ден. Ако физиката му позволи да работи 30 дни, получава 1800 лева. Много треньори при подрастващите могат да мечтаят за такива пари. Това е недопустимото в нашия спорт, радвам, се че мога да дам пример с моя син, който е на 15 години и се учи на труд. Тук не става въпрос за пари, мога да го издържам, просто давам пример докъде е стигнало нивото на българското треньорство. Недопустимо е да има заплата под 2500 лева за някой треньор, който има амбиции да учи децата и да реализира своите знания в НСА. Когато няма място къде да получи съответните знания, автоматично се принуждава да се занимава с нещо друго. Така губим кадри, които са обучени и държавата е инвестирала. Това е тотална деградация на нашия спорт, но ще дойде и неговият ред.


Спортът е социален феномен. Той трябва да е пресечна точка между образование и здравеопазване. Неговият бюджет е 1.4% от сбора на бюджетите на образователното и здравното министерство. Това не го казвам във връзка с техните големи бюджети. Здравето и образованието са две фундаментални неща в живота на един човек, но въпросът е, че спортът не може да влезе в този кръг. Петър Георгиев е доайен в баскетбола, той започва вече 31 година, в която инвестира. Неговите успехи като бизнесмен не са следствие на това, че държавата нещо му е помогнала за това, че той създава баскетбол в Самоков. Лукойл помагаше цели 20 години и това се случваше  благодарение на Валентин Златев. Той вече не е в Лукойл и компанията спря да дава на спорта, убеден съм, че рано или късно пак ще започне, защото хората гледаха изключително коректно, но няма нищо вечно. Гриша Ганчев е най-големият меценат на родния спорт от 90 година, особено в борбата и футбола, където има много въпросителни относно някои неща, но когато се тегли чертата, само той знае колко пари е дал и загубил. Той дава пари за ЦСКА. Хората, които управляват този клуб, трябва да носят отговорност за инвестициите, които са направили спонсорите.


 


Оказа се, че може и без да си бизнесмен да управляваш прекрасно даден клуб. Това го показа Наско Сираков. Аз мога да кажа истината за това как оцеля Левски, през какво мина и колко негативи трупаше Сираков, за да дойде денят, в който да се появи Станимир Стоилов и „синята“ приказка започва отново. Сираков има експертиза, оказа се, че може би по-правилно с това да спечелиш доверието на рекламодатели, които да помагат заради Левски и самото име на клуба. След това идват феновете, които показаха какъв потенциал имат, а накрая се нареждат неговият авторитет и неговата личност. Аз съм присъствал на всички разговори с основния спонсор на футболния клуб и знам кое е било това, което ми е носило козове с шефовете на съответната компания“, коментира бившият специалист.


 


Мога да покажа документ, във всичките ми интервюта през годините съм повтарял, че присъствието на ЦСКА е нещото, което най-много е липсвало на родния баскетбол. ЦСКА изстрада своето завръщане, нямаше фойерверки, но имаше спасяване и поставяне на фундамента да има база, независимо от спорта. Да има къща, в която да се събужда и ляга, да има място, където да седнат приятели на отбора, които да живеят с него. Бавно, но с голямо желание и търпение Александър Чакмаков и Робърт Гергов успяха да доживеят момента, в който да си построили къщичката и впоследствие да намерят сериозен спонсор. Аз съм много близък с Чакмаков, играя футбол с него всяка събота, много пъти сме коментирали и той ми казваше-Тити, вече като не сме в играта не можем да се върнем и да кретаме. Ще се върнем тогава, когато успеем да намерим човек, който да го мотивираме. Можем да не станем шампиони, но трябва да имаме шампионски тим-. Много пъти съм се чудил защо Чакмаков изчаква. Баскетболът в ЦСКА се свързва с две личности-Петко Маринов и Росен Барчовски. Няма нищо случайно в това. Радващо е това, което се случва. Винаги съм твърдял и не се притеснявам да бъда обвиняван от някого. Левски и ЦСКА трябва да бъдат рамо до рамо и винаги заедно, но и да са истински съперници на терена. Врагове не може да има. Българин с българин не може да бъде враг в нашата страна. Може да има конкуренция, закачки и майтапи. Колкото по-бързо феновете на двата отбора осъзнаят колко са значими и могат да бъдат полезни на тези клубове, толкова по-добре. От някаква война между тях печелят трети лица. Смятам, че двете общности, събрани заедно, са по-силни от всичко останало в тази държава. Само че някой не го допуска. Не се срамувам да кажа, че бях човекът и деятелят, който предложи концепцията двата тима да търсят общ спонсор. Там, където има потребление, ако отиде ЦСКА и отправи апел за помощ към дадени хора, ще се каже, че така се губят от потребителите на Левски. Ако отиде Левски, ще се каже, че се губят от потребителите на ЦСКА. Не съм измислил топлата вода. Харесва ли са ми идеята, но са ми казвали, че така ще загубят потребителите на ЦСКА, затова стигнах до идеята, че трябва заедно. На 10 юни изпратихме писмо на сериозна българска компания, която е много успешна и е доказала, че може да бъде по-успешна от чуждестранни компании и е направена със сериозна стратегия. Убеден съм, че ще получим положителен резултат, не мога да кажа какви са параметрите. Вероятно няма да бъдат такива, за каквито си мечтаем, но вярвам, че има фирма, която ще се съгласи да спонсорира и Левски, и ЦСКА в баскетбола. Такова ми е запитването, за да успеем да спечелим клиенти на българска компания спрямо чуждата. Имам прекрасни отношения с Цветомир Найденов. 24 години бях треньор, а преди това четири изпълнявах функциите на собственик на Славия. Смятам, че за 28 години съм научил доста и съм направил много грешки, но съм се учил от тях. Грешката е в основата на развитието на човечеството. Няма живо същество, което да не греши, но всяко живо същество, което има потенциал, анализира грешката и не я повтаря. Радвам се, че той ме покани на разговор от гледна точка на това какво мисля по въпроса. Не знам дали е останал изненадан, предполагам, че не е, тъй като ме познава. „Арена Армеец“ е пълнена заради баскетбол на 15 февруари през 2015 г., когато „сините“ фенове спасиха баскетболния тим. Мечтая за деня, в който тази зала да я видя пълна в мач между Левски и ЦСКА. Мисля, че тогава ще съм постигнал всичко в моя живот от гледна точка на ролята ми в баскетбола. Общо 21 пъти съм триумфирал във всички състезания. Последното нещо, което искам да преживея, е това съоръжение да бъде пълно. Казах на Цветомир, че те се качват нагоре, дано ние не хванем асансьора за надолу. Вярвам, че ще успея, аз съм непоправим оптимист. През следващия сезон ще има мач между двата съперника. Рано или късно той отново ще бъде дерби, защото това заслужава българският спорт. Той е бил силен, само когато тези два тима са били на върха и са давали българските успехи на Олимпийските игри. Шапки долу за това, което прави Кирил Домусчиев в Лудогорец, но България е щастлива, когато Левски и ЦСКА са силни.


Знам какъв е потенциалът на Димитър Ангелов и Божидар Гьорев. Двамата ще бъдат в Левски, докато искат. Докато нещата зависят от мен, двамата ще бъдат треньори, защото са били част от моя екип и са показали лоялност. Всичко останало се учи, не се съмнявам в техните качества. Имаше достатъчно обективни причини Левски да не стане шампион. Най-вероятно е имало и грешки в треньорския щаб. Грешни решения в хода на мачовете няма как да несъществуват, но обективните причини бяха водещи, за да не спечелим титлата. Сигурно е, че Балкан стана шампион, защото Станимир Маринов се включи в тима. Той никога нямаше да се присъедини отново към отбора, тъй като здравето е преди всичко, ако не се беше случило отлагането. Това е волята на съдбата. Загубихме точно 10 дни по време на полуфиналите. Това са 10 дни, които се оказаха безценни за Балкан, но фатални за Рилски, защото му беше нарушена подготовката за финала. Има неща, които са извън нас.


 


Относно селекцията, мога да кажа, че сме много доволни от Николай Михайлов. Не можем да не бъдем недоволни, но Лъчезар Димитров трябва да има по-големи амбиции. Селекцията ще я прави треньорът. Аз мога да дам съвет, всичките играчи ги гледа той и накрая ми казва кои са. Няма човек, който да съм отказал от тези, които иска. Аз съм много сантиментален. Бог да го прости, моят учител, който ми казваше, че селекция се прави без сантименти. Показа го Мъри Стоилов, аз съм на другия полюс и съм воден от сантименти, затова по-добре да я прави този, който не воден от емоцията, а влага анализи. Няма как да не бъде оценено поведението и израстването на Михайлов. Неговият прогрес е едно от положителните неща през миналия сезон. Помня, когато беше привлечен от школата на Ямбол, постепенно той ще върви по своя път от гледна точка на присъствие. Има млади играчи, за които трябва да се договорим с наши колеги в опитите ни да ги привлечем. Имаме подписан договор с чуждестранен център. Високите български момчета предпочитат да играят волейбол, но това е обективно и няма нищо неестествено, така че центровете са много малко. Към момента има три стабилни клуба от финансово естество, мога да причисля още и Спартак. Богдан Петков иска да стане шампион и в това няма нищо лошо. Преследва мечтите си“, завърши Папазов.