Шампионът на България по баскетбол Левски може и да не завърши първенството заради тежкото финансово състояние на клуба. Това призна треньорът на "сините" Константи Папазов в интервю за предаването Sport7.


Освен за мрачния хоризонт пред Левски, Тити говори още за представянето на отбора му в Адриатическата лига, за казуса със Станимир Маринов, който е искан от треньора при "сините", но не може да се разбере с Балкан, както и за поредната загуба от ЦСКА на футболния фронт и претенциите на Стойчо Младенов.


- Левски загуби от унгарския Солнок в Адриатическата лига, защо записахте четвърта поредна загуба?


- Комплексни са нещата. Унгарският шампион е добър отбор, там играят най-добрите унгарци, както и добри чужденци. По-важната причина се крие в нашия състав, в това, че сме с доста скъсена ротация. За този мач ни липсваха трима души от основния състав, а четвърти се контузи в хода на двубоя. Това не трябва да служи за оправдание, но в съкратен състав отборът на Левски не може да противодейства на унгарския тим. Иначе почнахме добре, водихме дълго време – до 17-ата мин., но след като допуснахме срив всичко беше решено.


- Как се отразяват тези загуби в Адриатическата лига – на теб и на играчите?


- Това не е толкова голям проблем в момента, далеч по ни тежи финансовото обезпечаване на клуба. Реално погледнато сме играли срещу двата най-добри отбора в лигата – Цървена звезда и Будучност. Не може да приемем нито една от загубите ни до този момент за изненадваща. Когато заявихме участието ни в лигата условията бяха много различни, отборът ни беше с друга стойност. Очаквахме да бъдем със съвсем различен потенциал. След негативния развой на събитията преценихме, че участието ни ще спомогне за израстването на баскетболистите в отбора. А освен това присъствието ни в лигата трябваше да ни помогне в евентуалното търсене на възможност за финансовото обезпечаване на клуба. Това беше главната причина. А пък и не се появи друг отбор-кандидат за нашето място, от който можехме да си върнем една трета от дадената от нас сума за участие.


- Спомена финансиране, да бъдем директни, може ли Левски да спре участието си дори в първенството на България?


- Със сигурност може да се стигне до такъв момент. На този етап закъсняваме с 22-23 дни закъснение на заплатата, но освен това дължим пари и за един четиримесечен период от юни насам. За да участваме до края трябва да обезпечим календара, което може да се случи в някаква степен. Но не е нормално и коректно към момчетата, ако не намерим пари, да ги задържаме. Силно се надявам това да не се случи, защото ще е пагубно както за Левски, така и за българския баскетбол София да остане без отбор в спорт, който предлага интрига и е интересен за зрителите, това ще е лошо. Ние си гледаме от нашата камбанария, други може и да не мислят така. Страшно е - вече няма ЦСКА, а ако няма и Левски, направо не ми се мисли. Със сигурност по-трудно се създава, отколкото се спасява. Имаме много добра изходна позиция, ако успеем да запазим основата. Защото дори сега ЦСКА да намери финансиране, не може да намери състезатели, от нулата е ужасно. Затова трябва да направим всичко възможно да запазим Левски. Дано всичко мине без катаклизми, знам, че в държавата има приоритети, има много по-страдащи от Левски от случващото се с КТБ. Трябва да сме лоялни към икономиката на България, към отделни хора, които страдат, но безспорен факт е, че и ние бяхме зависими на 100% от КТБ. На този етап играчите показват много висок морал и доказват човешките си стойност. Но на техния морал ние трябва да отговорим подобаващо. Ако не намерим изход до Нова година, което е възможно най-крайния срок, то ще трябва да им дадем шанс да компенсират това, което са загубили в Левски. Те са хора със семейства, със свой живот и свят и не може да искаме от тях да бъдат доброволци, хора, които работят без пари.


- Колко струва издръжката на Левски в цифри?


- Бюджетът е в рамките на 1,2 млн. лв. на година. Това е с 40 – 45 % по-ниска сума от миналогодишния бюджет. Реагирахме адекватно и бързо на създалата се ситуация, но... Всичко се отразява, дори това, че имаше избори и нямаме правителство все още. Доста от тези, които имат финансови възможност и можеха да ни подкрепят, са били ангажирани и са помагали на политическите партии. Много трудно след Цветан Василев може да дойде човек, който да го замести реално на 100%. По-скоро от тук нататък трябва да се мисли за схема, в която четири-пет, дори десет спонсора да издържат един клуб. За да не бъдем зависими само от един източник и при катаклизъм да имаме възможност за реакция.


- Ти и преди беше говорил за инвеститори, на какъв етап са нещата?


- Не е коректно да говоря за хора, които са се отказали. В края на краищата никой не е длъжен на никого. Искам да съм коректен към тези хора, не са имали възможност в дадената ситуация. Пак казвам – дано бързо да се създаде кабинет. Знаете, че през всичките последни години сериозно рамо на спорта е удрял тъкмо Бойко Борисов, който просто много обича спорта, тук не говорим за клубни пристрастия. Той винаги е бил открит към спорта, с него съм говорил за един друг български клуб, който Борисов спаси. Ако това стане ще известим медиите и няма да го скрием. Левски разполага с голяма фенска маса и това е плюс. Иначе има инициатива от страна на националния фенклуб, от страна на тръста. Но трябва да намерим сериозно финансиране. Колкото и да е велика "синята" публика, колкото и да ни обичат, не може да искаме от тях такова нещо. Дано отнякъде да изскочи нещо, вярвам в Господ, ако е писано да бъдем спасени, ще се случи. Повтарям – ще е пагубно баскетболът ни да остане без голямо име като Левски.


- Безвъзвратно ли е загубен вариантът Цветан Василев да помага на баскетболния Левски?


- Проблемът на Цветан Василев е много голям. Той направи за нас много за пет години и половина, най-малкото е некоректно да поставям въпроса за Левски на преден план пред него, защото той има доста сериозни неща за решаване. На първо място трябва да излезе истината на бял свят, защото е безспорен факт, че я крият. Ако има някакъв шанс за спасение на ситуацията, то ще стане поетапно, а баскетболът там е на заден план. Дори да има минимална възможност, той ще ни помогне. Но на този етап е некоректно да се надяваме на него. Първо Василев трябва да си върне името, това ще е много тежък процес, но вярвам, че ще се случи. Вярвам, че той ще ни подкрепи категорично, ако намерим други хора, които да ни помагат. Бяхме и продължаваме да сме много близки с него. Спомням си на един негов рожден ден – дадохме му със Сашо Александров – Кривия честитки, а отдолу написахме "Отдел Разходи". Така е, баскетболът и футболът гълтат много.


- Какво става със Станимир Маринов?


- Той иска да прекрати договора си по вина на клуба за неизплатени средства. От клуба твърдят, че той е глобен. Моето лично мнение е, че Станимир Маринов и Цветан Луканов (б.р. - изпълнителен директор на Балкан) трябва да седнат очи в очи и да се разберат. От тази гледна точка е отлично предложението на лигата двете страни да се споразумеят и да стигнат до разумно решение без да се стига до съд. Днес има събиране, дано да има и резултат по този казус. Станимир е категоричен, че не иска да играе в Балкан, насила хубост не става.


- Накрая футболната тема, как виждаш нещата след поредната загуба от ЦСКА? Стойчо Младенов пък поиска "сините" дори да бъдат извадени от "А" група...


- Няма как Левски да бъде изваден от "А" група. Не съм гледал мача, бях в Унгария. Ама чак такова падане от снежна топка. За Стойчо са безценни шестте победи, които постигна над Левски. Затова да не говорим за тежкия удар и медицинското му. Не е сериозно, глупаво даже е да прибягва до такива действия. Може да си е извадил медицинско, но като достоен спортен човек е глупаво да се прави чак на толкова ощетен. Сам по себе си този акт обаче трябва да бъде санкциониран. Но нашите деца играят на снежни топки с голяма радост и това не се приема толкова страшно и трагично от родителите им. Децата ги удрят с топки, защо да е толкова тежко за зрял мъж, облечен с шуба. При 0:0 може би е нормална реакция. Но не мисля, че Младенов наистина иска Левски да не е в "А" група, той живее добре от това, че Левски съществува. Иначе ЦСКА заслужено играе добре, направиха силен отбор. Знам от хора, които са гледали мача, че резултатът не е трябвало да бъде 3:0. Все пак ако Левски влезе в шестицата, ще има още два мача до края на сезона. "Синият" фен иска тези двубои, той е научен да побеждава и всяко нещо си има граница. За Левски две неща са вечни – името и любовта на милионите. Гонзо е човек, който се бори и има характерът да направи всичко възможно тимът да изглежда по друг начин. За съжаление след успеха над Лудогорец дойдоха равенствата с Марек и Локомотив (Пловдив) и загубата от ЦСКА. Левски ще преболедува и този момент. Но както всичко – минава се през финансиране. Ето Лудогорец, отбор без класическа публика, но с добра икономическа основа и стратегия, достигна неподозирани висини. Трябва и шанс – от онзи 25 май, когато Славия направи хикс на "Герена", започна походът на Лудогорец. Но те си остават Лудогорец за нас, за Европа са просто българския шампион. А Левски и ЦСКА са Левски и ЦСКА, макар да са далеч от имената на Реал и Барса.