След нова процедура и втори тур между Росен Желязков и Никола Минчев - и двамата не събраха 121 гласа


Прецедентът вече не е хипотеза - и при третото гласуване, и след втория балотаж парламентът не успя да избере своя председател след близо 6 часа дебати в тържественото, първо заседание на 48-ото НС. То продължи цели 8 часа. Това се случва за първи път в парламентарната история на България, след като всички парламенти досега са излъчвали своя председател още по обед. По традиция той е бил издиган от първата по големина парламентарна група, а опозицията не е пречила това да се случи. 


"Народното събрание влезе в Параграф 22", констатира Вежди Рашидов. "Утре, по-мъдри, в 10 часа ви чакаме тук", закри заседанието той, след като след четири почивки и две процедури по избор партиите не отстъпиха от позициите си ии не се обединиха около никого от номинираните петима депутати от ГЕРБ, ПП, ДПС, "Възраждане" и БСП. 


Председателят на ПГ Десислава Атанасова призова процедурата да бъде подновена в четвъртък сутринта, след като констатира, че е налице "тупик". И апелира правилата да бъдат променени, за да може да бъде излъчен председател.


Никой от претендентите за председател на парламента не събра необходимите 121 гласа за поста. На втория балотаж кандидатът на ПП Никола Минчев събра 97 "за", против бяха 42-ма народни избраници, въздържаха се - 100.


Изненадващо ДПС не даде рамо на Росен Желязков за балотажа, въпреки че през целия ден го подкрепяше в гласуването - така той получи 67 "за" само от своите в ГЕРБ. От движението се въздържаха заедно с останалиите до 85 гласа. Против бяха 87 депутати.


Почти идентични бяха резултатите при гласуването на първия тур от втората процедура, когато участваха всичките петима номинирани. Росен Желязков получи 67 гласа "за", против бяха 84 депутати, въздържали се - 88. За втори път бе отхвърлена кандидатурата на Никола Минчев - той събра 73 гласа, против бяха 35, а въздържали се - 130 народни представители.


Третото поред гласуване за денят тръгна малко след 16.00 часа, но бе прекратено заради искане за поредната, четвърта поред почивка. Това стана след гласуването за кандидатурата на Йордан Цонев, когато таблото изписа, че е получил 32 гласа "за", след което от ДПС поискаха ново прекъсване с аргумента, че депутатите са още в кулоарите. "За 34", "против" 97, въздържали се 102, показа второто гласуване за Цонев.


За втори път не бе приета и номинацията на Кристиан Вигенин - за него гласуваха 28 депутати, против бяха 35, въздържаха се 175. 27 "за" и 94 "против" получи Петър Петров.


Отварянето на новата процедура за избор на парламентарен шеф бе предшествано и последвано от ожесточени дебати, основно между ГЕРБ и ПП. Споровете в пленарната зала продължиха повече от четири часа с три почивки в опит за търсене на решение на конституционната криза. В тях се включиха и от ДПС в подкрепа на най-голямата ПГ, но останалите в пленарната зала мълчаха. От ГЕРБ на няколко пъти призоваха от трибуната да се върви към избори, след като бившите управляващи ги обвиниха, че са неспособни да формират мнозинство, отказаха да водят диалог и да участват в изхода от кризата с избор на парламентарен председател. ПП държеше първата по численост ПГ да се покае и да си оттегли кандидатурата, което възмути депутатите от ГЕРБ.


"Оттеглете си кандидата", призова Искрен Митев от "Продължаваме промяната" по адрес на ГЕРБ.


"Ние няма да си оттеглим кандидата. Той ще бъде Росен Желязков. Ще стом, ако трябва, тук четири дни. Приключи хубавото време, в което ви мислехме за млади. Вече ви мислим за глупави. Не искаме нищо от вас", отвърна Тома Биков. "Този парламент в първия си ден вече е спънат. Ако ще е така, да отиваме на избори на 15 януари, няма смисъл да губим времето на хората", каза депутатът от ГЕРБ. И посочи, че виновните за това ще бъдат от ПП. Биков обяви за нонсенс да са опозиция и да искат да имат председател на парламента.


"Направихте хората на маймуни вече", каза Биков, изрази, че такива думи звучат в първия ден на 48-ото НС и попита защо ДБ мълчат. От ГЕРБ напомниха на ПП, че техният кандидат не се подкрепя от 164 депутати.


"Вие не сте по-силни от хаоса, господа, вие сте хаосът", отвърна Искрен Митев.


Радомир Чолаков от ГЕРБ опонира, че партията няма да допусне повече унижението на 600 000 гласували за нея. Той обвини предшните управлващии от ПП, че рушат политическата система, като й пускат вирус.


Да се издига председател и да се разчита, че опозицията ще го подкрепи, приличало на задкулисни договорки, заключи бившият финансов министър. "Ние не искаме от вас нищо друго, освен покаяние", заяви в отговор Асен Василев. 


"Глупостите, че държавата фалирала и няма пари за пенсии, са артилерийска подготовка, за да откраднете парите за пенсии и да ги дадете на вашите строителни фирми. Няма да ви мине номерът. Конституционната криза не започва днес. Очевидно не успяхте да съберете гласове и от другите парламентарни групи, така че да можете да изберете председател на парламента със 121 гласа, както го изисква Конституцията", каза Василев.


"Човекът, който ни докара дотук, пет минути ни дава акъл. Човекът, който ходи лично да лобира до ЕК за "Лукойл" и купува газ от посредници, обвини още Делян Добрев. Управлението, което не позволи и един метър магистрала, един метър тунел, което уж щеше да направи всички хора над линията на бедност, а допусна 1,3 млн. да слязат под линията на бедност. Това провалено управление се опитва за сетен път да провали България", репликира Делян Добрев.


Кирил Петков констатира, че ГЕРБ не могат да съберат 51% за председател на НС и изтъкна истинската причина за поведението на ГЕРБ, а именно - че Бойко Борисов не иска да се оттегли.


Тома Биков напомни, че и ПП не могат да съберат толкова, колкото е необходимо, за да имат председател. Депутатът от ГЕРБ се обърна към останалите групи в залата, че от тях зависи дали НС ще има своя "пръв сред равни". 


"ДБ не може да стане част от това мнозинство", заяви Христо Иванов в отговор на упрека на ГЕРБ, че мълчат по време дебатите за председател на НС. "Това, което днес се случва, е истината за българската политическа система", заключи той.


Костадин Костадинов от "Възраждане" отбеляза, че държавата не е рухнала от днес, а агонизира от години. "Ако ние обърнем тази дискусия сега тук на битпазар, на следващите избори активността може да падне под 30%. Може ли на базата на този вот да управляваме държавата. Това безвремие трябва да се спре", предупреди Костадинов. "Има консенсус, има обединение около съюзи. Очевидно е, че няма идейни различия, а личностни, заключи той.


По думите му председателят на НС не трябва да бъде фигура, която ще предизвиква силни емоции.


"Ако това не се случи, няма нищо страшно, отиваме на нови избори. Новите избори няма да бъдат кой знае какъв голям проблем. Могат да предизвикат доста различни резултати", коментира лидерът на "Възраждане". Той отбеляза, че му е смешно да гледа как бивши министри от ГЕРБ, сега от ПП, се карат на трибуната с бившите си колеги.


Георги Свленски от БСП пък напомни, че не е необходимо нито някой да призовава към "покаяние", нито към "уважение", а просто да си свършат работата и да изберат председател.


"Колеги, ако четири дена аз трябва да стоя тук... Откъде дойдохте, бе, колеги, с толкова омраза?! Тук е място за работа. Ако така ме карате четири дена - аз не съм като вас свободен човек, бе", ядоса се предии поредната почивка Вежди Рашидов от трибуната. Председателстващият заседанието напомни, че хората извън парламента гледат недостойните дебати.


"Авторитетът все повече се срива на този парламент", добави Рашидов и призова "да прекратим това смешно нещо".