По време на вчерашното редовно заседание, което се проведе във Врачеш, Общинският съвет прие отчета за дейността на МБАЛ Ботевград през 2022 година и становището на общинското ръководство със 23 гласа “за“ и 3 “въздържал се“.


Кметът Иван Гавалюгов поздрави ръководството на болницата за добрите резултати и благодари на общинските съветници, които са подкрепяли предложенията на Общината за отпускане на средствата за нуждите на лечебното заведение. Той заяви, че когато има необходимост ще внася докладни за инвестиционни разходи на МБАЛ.


“Имаме една договорка с управителя – грижа на Общината да са основни ремонти, а съответно обновяването на апаратурата все повече да става ангажимент на самата болница, тъй като тя вече има такава финансова възможност. Но за някои извънредни разходи, като например закупуването на скенер, Общината също ще се ангажира. Има обявена процедура за събиране на оферти. През май трябва да се проведе избор на доставчик за скенер на Рентгеновото отделение. Той е изключително необходим, почти няма клинична пътека, която да не се нуждае от образна диагностика, каквато един модерен скенер може да предостави. Общината ще участва със собствени средства за закупуване на скенера, който ще струва над 200 000 лева. Това е скъпа апаратура. До момента болницата не е имала възможност дори да помисли да закупи такъв скенер. Търсят се постоянно възможности за външно финансиране както от страна на самата болница, така и от Община Ботевград. Факт е, че нямаме закрити отделения, напротив имаме перспектива за откриване на ортопедично в бъдеще, за което в блок 4 се предвижда ремонт на помещения, имаме изготвен проект. Много скоро ще внеса докладна за отпускане на средства за ремонтни дейности. В блок 4 ще се помещава и педиатрията, Предвижда се там да се премести и физиотерапията“, каза кметът Гавалюгов.


“Изключително съм удовлетворен от тенденцията на финансово стабилизиране на болницата, разбира се не по-маловажна е самата медицинска дейност. Остава тревожна ситуацията с кадровата обезпеченост, и то най-вече заради високата средна възраст на практикуващите лекари. Това е национален проблем, но се надявам ние на местно ниво да успеем, вече и с по-добрите работни условия и с по-добрата апаратура, част от която вече е закупена, да привлечем действително млади лекари в нашата болница“, допълни той.


Да припомним, че МБАЛ Ботевград приключи 2022 с положителен финансово резултат – счетоводна печалба от 183 000 лева. Припомняме оттук.