Със срещата между Балкан и Левски се сложи край на годината в ЕВРОХОЛД Балканска лига. Това бе последният мач за 2013-а, а той предложи достатъчно емоции на зрителите в залата и пред екраните. След края на всички двубои за календарната година и по повод предстоящите празници, Спортният директор на лигата - Шай Щрикс, каза следното:


"Скъпи приятели, от мое и на г-н Асен Христов име, искам да пожелая на всички Весела Коледа и Щастлива нова година. Пожелаваме на всички вас един страхотен баскетболен сезон и, по-важно, здраве и късмет на вас и вашите семейства.


Завършихме много добра година в ЕВРОХОЛД Балканска лига, пълна със страхотни баскетболни моменти и събития през сезон 2012/2013, който завърши с интересен и качествен Файнъл 4 в Самоков.


След това започнахме нашият шести сезон с нова система и нови отбори. Това е първият път, в който започваме сезон с новата система на лигата и досега, точно след два месеца игра, имаме 40 мача, в 40% от които печелят гостите, имаше две срещи с продължение и средната разлика в точките между тимовете във всички срещи бе 9.


Видяхме страхотни мачове и високо ниво на баскетбол, много добро съдийство и най-важното - повечето от залите бяха пълни със зрители, които подкрепяха своя отбор по най-добрия начин. 80% от двубоите бяха излъчвани пряко по телевизии, а 95% от тях в Sportmedia.tv.


Тук е мястото да кажа "благодаря" на клубовете, защото за тях това е първи път, в който играят по подобна система и много интензивен ритъм, както и на играчите и треньорите, които приемат предизвикателството по най-добър възможен начин.


През 2014 година ЕВРОХОЛД Балканска лига има предложение как да развие баскетбола в нашия регион и как да подкрепя юношеския и женски баскетбол на Балканите.


1. Турнир за юноши до 18 години - 10 отбора, които да играят в две групи и да имат пет турнира през сезона в различни градове - 3 големи събития, които се играят в две групи (по 20 мача на всяко), Топ 6 (9 мача) и да се завърши с Файнъл 4, който да се проведе по същото време с този на мъжете.


Ние вярваме, че бъдещето на баскетбола на Балканите е в ръцете на младите играчи и ние трябва да им дадем възможността да се развиват не само в местните лиги или в летните турнири на ФИБА Европа, но и с международни срещи на клубно ниво, където да придобият опит, който ще помогне и националните отбори на всяка страна.


2. Женска Балканска лига - седем отбора, които да играят в лига един срещу друг (със същата система, както мъжката лига), четвъртфинал плюс Файнъл 4.


Идеята е да се даде възможността на клубовете, които нямат бюджет да играят в турнирите на ФИБА Европа, да получат международни срещи в нашия регион със значително по-малки разходи и да имат възможността да подобрят нивото на женския баскетбол в областта, в местните първенства и очевидно по този начин да повишат нивото на националните отбори.


За двата нови проекта, които планираме за 2014 година, все още трябва да работим върху някои детайли и идеи и аз вярвам, че в края на януари ще можем да изпратим на всички федерации предложение за всеки възможен проект, за да получим мнения и забележки от всеки.


Ръководството на ЕВРОХОЛД Балканска лига е гордо от това, което се постигна за последните пет сезона с подкрепянето и развитието на баскетбола в нашия регион. Определено това се случи с голямата подкрепа на всички национални федерации и всички отбори, които играха и продължават да играят понастоящем в лигата.


Искам да кажа едно специално благодаря на нашия Генерален спонсор - ЕВРОХОЛД, който е с нас вече шести пореден сезон и подкрепят баскетбола. Искам да благодаря специално и на нашите други спонсори и партньори от GLOBUL, Пепси, Мазда, ФИАТ, РИУ Правец, БНТ, Sportmedia.tv, както и медийните партньори от различните страни за този сезон - Македонската национална телевизия, Косовската национална телевизия, Румънската национална телевизия, RTV - 21, както и на екипите, които произвеждат сигнала за Sportmedia.tv.


На всички тях и на играчи, треньори, членове на отборите, членовете на федерациите, на съдии и комисари, на отдадените хора работещи в офиса на ЕВРОХОЛД Балканска лига,


Искаме да пожелаем на вас и вашите семейства, Весела Коледа и Щастлива Нова година!"