След като стана ясно, че Куманово 2009 е десетият участник в ЕВРОХОЛД Балканска лига за сезон 2013/2014, програмата за редовния сезон вече е готова. Груповата фаза започва на 15-и октомври, а официалното откриване ще бъде на 17-и с мач между Крайова и Левски от група В. Ето какво каза спортният директор на лигата Шай Щрикс за програмата и подробности около лигата:


„След като се срещнахме с ръководството на Балкан, решихме техният първи домакински мач да бъде на 28-ми ноември срещу Галил Гилбоа, като с него ще бъде открита новата зала в Ботевград. Галил ще пътува няколко дни по-рано и ще играе и срещу Куманово, за да може да комбинира две срещи в едно пътуване. Двата отбора от Косово – КБ Пея и Сигал Прищина ще бъдат гости в първите си мачове, а ръководството на лигата ще присъства на тях, за да се увери, че всичко е наред. Междувременно Кожув ще бъде домакин на първия си мач и ще получи наградата за феърплей от миналия сезон.


През новия сезон очакваме да имаме много оспорвани и интересни мачове. Работим сериозно върху маркетинга, също ще имаме нов модерен сървър, до който всички отбори ще имат достъп. В четири от шестте държави мачовете ще бъдат излъчвани на живо по телевизията, а генерално мога да кажа, че 100% от срещите ще бъдат излъчени на живо в интернет. Познавайки бюджетите и структурите на отборите, всеки от тях ще има шанс да стигне до Топ 6, където ще имаме още интересни и силни мачове, като Левски – Балкан например. Сигурен съм, че борбата за първите места ще бъде много ожесточена и че ни очаква силно първенство.


Ще обръщаме повече внимание на това дали отборите спазват правилата на ФИБА Европа относно екипите и поведението. Очакваме пълни зали, хубава атмосфера и, разбира се, отлично поведение от страна на феновете, както в последния сезон. Постарахме се много, за да можем да осигурим възможно най-добрите условия – настаняване, транспорт, домакинство, за да можем да вдигнем още нивото на лигата.


През новия сезон лигата ще продължи да поема разходите за съдии и полетите до Израел на останалите отбори и съдиите. ЕВРОХОЛД Балканска лига също ще предостави рекламни материали, а Spalding ще продължи да е официалната топка на лигата, както е в НБА и Евролигата.


Готови сме за новото предизвикателство. В официалната наредба на лигата има три опции – сезон с 9 отбора, система с две групи от по 5 отбора и третият вариант – две групи от по 6 отбора. Първият вариант вече е невъзможен, но ние сме отворени и готови за вариант номер три. При две групи от по пет отбора във всеки кръг един от тях почива, а ако отбори от Хърватия и Сърбия намерят начин да се завърнат в лигата, те са повече от добре дошли. Финансово сме подготвени за подобно предизвикателство.


При всички случаи сме готови да започнем на 17-и октомври с мача между Крайова и Левски и това да бъде началото на още един страхотен сезон.”