Спортният директор на ЕВРОХОЛД Балканската лига Шай Щрикс дава своето мнение и визия за баскетбола в България:

"Преди началото на финалната серия между Лукойл Академик и Левски, бих искал да дам моето мнение визия за баскетбола в България. В този период от време, когато много хора имат причини и желание да се оплакват и да говорят негативно за баскетбола и за тези, които са свързани с него. Аз бих желал да бъда оптимист, да обясна защо мисля, че имаме нещо добро тук в България и защо вярвам в бъдещето на българския баскетбол.

По природа аз съм оптимист. Когато помолих Пини Гершон да дойде в България, аз му обещах, че ще играем на Евробаскет 2009 и се класирахме от най-трудната група, побеждавайки Италия.

Когато започнах проекта, наречен Балканска Международна Баскетболна Лига, понастоящем ЕВРОХОЛД БМБЛ, ми казаха, че съм луд и че съм си изгубил ума. Асен Христов повярва в мен и в идеята и е факт, че сега ЕВРОХОЛД Балканска лига е част от Европейския баскетбол, показвайки на всички, които не вярваха, че може да проработи.

Тук може би идва и въпросът какво ме кара да вярвам, защо вярвам и какво, според мен, трябва да се направи, за да се постави българският баскетбо където му е мястото - между най-подкрепяните, най-интересни и печеливши български спортове.

Първо, нека поговорим за Системата и Мениджмънта - имаме страхотни хора, които са в българския баскетбол, които са склонни да инвестират, да влагат много усилия и време, своите сърца и чувства за този спорт - хора като Валентин Златев, Асен Христов, Иван Джиджев, Петър Георгиев, Симеон Варчев, Цветан Антов, Иван Гавалюгов и т.н. Всички те ръководят големи проекти и компании по най-добрия начин и по същия начин искат да видят големи резултати от клубовете, които спонсорират и това е нещо съвсем естествено и нормално. Но по същия начин, по който те са професионалисти в своя собствен бизнес и в това, което правят, те трябва да подкрепят професионалистите, които могат да направят и да ръководят професионална Лига.

Във всяка една страна първата дивизия, или лигата, е лицето на баскетбола. Деца, момчета и момичета я гледат, феновете пълнят залите, за да видят добър баскетбол, медиите се стремят към добра конкуренция. Ние можем и би трябвало да намерим начин да осигурим такава професионална лига на България. Възможно е това да бъде направено и трябва да бъде направено.

Лигата трябва да е продукт, който да се продава на спонсори, склонни да инвестират пари. А спонсорите ще инвестират, когато знаят, че парите, които влагат ще им донесат желания резултат и добра реклама.

Шефовете на клубовете трябва да знаят, че за усилията и парите, които влагат, те ще получат резултат, ще могат да са доволни от това, че подкрепят един добър проект, и ще могат да седнат заедно в залата, един до друг, горди от успеха на своя отбор, наслаждавайки се на една професионална лига.

Лигата трябва да бъде добра и интересна надпревара, в която зрителите ще имат възможността да подкрепят любимите си отбори по правилния начин и да се наслаждават на баскетболната игра. Не може да бъде и никога няма да бъде една равностойна лига. Винаги ще има по-силни и по-слаби отбори, такива с голям бюджет и такива с малък. Все пак първенството може да бъде и би трябвало да е интересно.

За да се стигне до това нещо, лигата има нужда от отбори с професионална организация, като Лукойл Академик или Рилски спортист, отбори с добър мениджмънт и изградена система на вътрешна организация. Професионалната лига няма нужда от отбори, които се ръководят само от един човек, а от такива с професионален екип, който да подпомага отбора, комуникацията между всички институции, треньорския екип и играчите.

Лично аз вярвам, че ако системата на израелското първенство бъде въведена - редовен сезон, полуфинали до три победи и Финална четворка - за поне 2-3 сезона, то ще имаме едно много атрактивно и динамично състезание. Да, от една страна няма да е често за силните отбори като Лукойл Академик и Левски, които изкарват цял сезон без да губят мачове, а пък могат да загубят титлата за една вечер, за един мач. Но от друга страна това ще направи първенството по-интересно, по-оспорвано. Сигурен съм, че новата Арена София ще бъде пълна с 11 000 зрители за надпревара като Файнъл 4, които също така може да донесе и приходи на клубовете.

Сигурен съм, че г-н Златев и г-н Джиджев, г-н Георгиев, г-н Христов и г-н Варчев ще приемат това предизвикателство, защото на тях им пука за бъдещето на българския баскетбол, а не само на техните клубове. Те са Джентълмени. Те са първите, които искат да видят 11 000 човека да гледат тяхната най-обичана игра.

На второ място идваме до темата за Играчите и треньорите:
Имаме добри, дори отлични баскетболисти, но те трябва да разберат, че са най-важната част от играта. Те трябва да бъдат мотивирани да имат желанието да играят в най-силните и най-високи нива на баскетбола. Повечето от тях нямат правилното поведение, тъй като въобще не са защитени.

Повечето от българските играчи нямат нормални договори с клубовете, повечето от тях не си знаят правата и повечето от тях дори не вярват в бъдещето на своята работа. Ако те знаеха, че са защитени и дори договор за 500 лева на месец е подсигурен и ще им бъде платено навреме, то ние ще видим по-добри резултати и представяне от тях.

Ако имаме възможността да има минимум двама българи на терена по всяко време, ние ще им дадем по-добър шанс да се развият и да повярват в своите собствени качества. Чужденците са много важен фактор във всяка баскетболна лига. Те ТРЯБВА да бъдат част от баскетболната лига, тъй като са инструмент за повишаването на качествата на местните играчи, но техният брой трябва да бъде контролиран по начин, по който да имаме атрактивна лига. В края на краищата все пак местните играчи са тези, заради които феновете идват в залите, местните играчи са тези, които печелят титли или купи, а не чужденците. Панатинайкос спечели всичките си титли с най-добрите гръцки играчи. Макаби Тел Авив имаше силни дни именно с местни играчи. Българският баскетбол има нужда от български играчи в България, но нашето задължание е да им дадем причината да останат в България.

Също така има и много добри български треньори, но аз съм сигурен, че ако те бъдат концентрирани само върху треньорството, а не по други административни проблеми, то те ще могат да дадат един добър баскетбол. Да, ще бъде много добре да имаме треньори и отвън, тъй като те могат да повишат нивото на лигата и да създадат конкуренция с техните колеги, която да мотивира всеки да работи повече и да се развива. Заедно с това има и много млади треньори, които никога не са мислили да отидат на треньорски семинари, да се научат как да бъдат по-големи професионалисти. И това е поради факта, че не вярват в системата и системата не ги защитава - ниски заплати, никакви програми за обучение и развитие, никаква система. Един човек няма нужда да се роди Обрадович или Гершон, за да бъде добър треньор, той трябва да работи много здраво и умно, за да стигне до това ниво.

На трето място идват съдиите:
Наистина ли те са проблемът на българския баскетбол? НЕ, те са само симптомът. Те са наистина лесна мишена за всеки. Те са най-меката и най-незащитена област на Българския баскетбол. За съжаление някои от тях имат много лошо отношение и непрофесионално поведение, което веднага отваря вратата на клубовете и на други хора да ги атакуват по всяко време.


Прекарал съм 30 години от моя живот по терените и съм бил съдия на около 1450 мача в моята кариера. Вярвайте ми, някои от тях бяха наистина много лоши мачове от моя страна, но винаги съм се опитвал да се държа като професионалист. Моментът, в който ти плащат за твоята работа, дори да е само "1 стотинка" и ти влезеш в залата, трябва да бъдеш професионалист. Точно това е проблемът, който имаме в България. От една страна ние ТРЯБВА да променим отношението на съдиите към мачовете, но от друга трябва да променим отношението и поведението на хората в баскетбола към съдиите.

За да получиш това уважение трябва да работиш здраво, трябва да бъдеш професионалист и да знаеш, че ако не свършиш добра работа, то твоите услуги няма да бъдат желани повече. Това означава, че съдии, които са в най-професионалните стандарти на лигата, трябва да получават наряди. Тези, които не могат да дадат на лигата добро обслужване, няма да свирят мачове, дори и цената да бъде такава, че млади съдии да заменят по-стари. Опитът не е продукт, който можеш да си купиш в супермаркета, но можеш да се развиеш и да натрупаш опит като свириш в повече и повече мачове. От друга страна, не можем да искаме от съдиите да бъдат в най-добра кондиция и на най-доброто си ниво, ако не им плащаме коректни и нормални суми, за да бъдат професионалисти. Имиджът на съдиите може да бъде подобрен също така и ако те получат по-добри заплати, като тогава ще имаме правото да ги натискаме още повече.

Имаме добри хора, които могат да вършат тази работа, имаме добри съдии. Със сигурност всички от тях искат да завършат мачовете по най-добрия възможен начин, също както и треньорите и играчите. Ние просто трябва да ги подкрепяме, защитаваме, да ги наказваме ако и когато е необходимо, и най-важното - да ги научим да се уважават един друг. Лигата не трябва да се занимава със съдиите, лигата трябва да получава най-доброто обслужване от съдиите. Отборите не трябва да плащат на съдиите, това е работа на лигата. Все пак съдиите трябва да са наясно, че ако не са способни да служат добре на лигата и клубовете, ще бъде възможно да се намери нещо по-добро от друго място.

Пожелах това мое мнение да се публикува поради една причина - вярвам, че имаме добър баскетбол в България, имаме добри хора, играчи и треньори с потенциал, добри съдии и само трябва да искаме повече от всички тях.

Защо да не направим баскетбола добро шоу за семейно забавление, а не само спортно състезание? Защо да няма семейства, деца, жени, които да идват на мачовета да викат за своите идоли?

Можем да го направим, ако всички хора, които обичат баскетбола и са част от българския спорт и българския баскетбол като цяло, обединят усилията си и тръгнат заедно към общото благо и просперитет. Ако оставим политиката и егото настрана и се концентрираме да построим отново българския баскетбол.


А това, приятели мои, може да бъде направено!